Ünlü sanatçı Murat Başaran, Radyospor'a konuk oldu: "Gelecek sene Beşiktaş..."

30.05.2019 - 17:42 | Son Güncellenme: 30.05.2019 - 20:42

Ünlü sanatçı Murat Başaran, Radyospor'a konuk oldu: "Gelecek sene Beşiktaş..."

Türkiye’nin en iyi spor radyosu Radyospor’da yayınlanan Sporun Notaları programına konuk olan ünlü isimlerden biri de Murat Başaran oldu. Usta şarkıcı ve besteci Murat Başaran, Sporun Notaları programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtladı. Spor ve müzik dünyasıyla ilgili dikkat çeken sözler söyleyen Murat Başaran, önemli mesajlar da verdi. İşte Murat Başaran’ın Radyospor’da yaptığı o açıklamalar:

Murat Başaran: "Beşiktaşlıyım ama ayrımcılık yapmıyorum"

Beşiktaş’ı çok seviyorum. Bütün takımları seviyorum. Milli Takım için marşlar yaptım. Sporu çok seviyorum. Beşiktaşlı olmak çok güzel. Bir şarkı yaptığım zaman da Beşiktaş taraftarları şarkıları sahipleniyor. Sağ olsunlar beni aileden biri olarak görüyorlar. Beşiktaşlıyım ama ayrımcılık yapmıyorum. Futbol takımlarının başarılı olmasını ve ligin her zaman kaliteli geçmesini arzu ediyorum.

"Gelecek sene Beşiktaş'tan şampiyonluk bekliyorum"

Cumartesi-Pazar günleri konserlerim olduğu için maçlara gidemiyorum. Fakat; dev ekranda genelde maçları izliyorum. Galatasaray-Beşiktaş derbisini izlemiştim. Bu sezonki unutmadığım maçlardan biri. Galatasaray çok iyi oynadı. Galatasaray finallerin takımı havasına sahip. Tebrik etmesini bilmek gerek. Ayrıca Beşiktaş her sene şampiyon olacak diye bir şey yok. Gelecek sene Beşiktaş’ın şampiyon olmasını bekliyorum.

Murat Başaran'ın Beşiktaş'ta beğendiği isimler kimler?

Quaresma’yı da çok seviyorum. Beşiktaş ile özdeşleşmiş bir oyuncu. Yıldız oyuncular maçı keyifli hale getiriyor. Burak Yılmaz’ı seviyorum. İlk geldiğinde Beşiktaş taraftarları Burak’a tepki gösterdi ama güzel başarılara imza attı. Taraftarlar da kabullendi. Ayrıca Ljajic’i beğeniyorum. İyi transferler olursa Beşiktaş başarılı olur diye düşünüyorum. Şenol Güneş’e de başarılar diliyorum. Yolu açık olsun diyorum.

"İnşallah Süleyman Seba gibi değerler Türk futbolunda artar"

Fikret Orman’ı şahsen tanıyorum. Çok değerli bir insandır. Kulübü yönetmek kolay değildir. Kulübün kazancını artırabilmek, güzel yatırımlar yapmak kolay değil. Tüm kulüplerde mali problemler var. Ben Fikret Orman’ın son döneminde de başarılı olacağına inanıyorum. Süleyman Seba konusuna gelince… Sadece Beşiktaş değil, tarihe damga vurmuş bir isim. Seba büyük bir değer. İnşallah Seba gibi değerler Türk futbolunda artar.

"Maçlarda küfredilmesi benim de hoşuma gitmiyor"

Tribünlerde kim hangi şarkılara nasıl eşlik ediyor bakıyorum. Beşiktaş için de şarkı yaptım. Tribün kültürü tabi ki önemli. Maçlarda küfredilmesi benim de hoşuma gitmiyor. Yurt dışındaki kulüplerin taraftarlarının söylediği marşlarla bizimkileri kıyaslamak gerek. Bizim takımlarımızın maçlarında maalesef küfür eksik olmuyor. Tabi bunu istemiyorum.

"4-3 biten Fenerbahçe - Beşiktaş derbisini unutamıyorum"

Unutmadığım Beşiktaş maçları elbette var. 4-3 biten Fenerbahçe-Beşiktaş maçını unutamam. Pancu kaleye geçmişti. O maç Beşiktaşlılar için özeldir. Direkt aklıma gelen maçlardan biri. Tabi her iki takımın birbirini yendiği maçlar var. Bunlar futbolun içinde olan şeyler. Yenilen takım da yenen takımı tebrik edebilmeli.

"Türkiye'de genç yetenekler harcanıyor"

Genç oyunculara yatırım yapmıyoruz. Hazırdan yiyoruz. Türkiye’de çok yetenekli yerli oyuncular var. Avrupa’da da Türk kökenli oyuncular var. Türkiye’de genç yeteneklerin harcandığını düşünüyorum. Şans bulamıyorlar. İyi seçmek ve öne çıkarabilmek lazım. Bunlar yapılırken de oyuncunun yaşlanmaması gerek. Genç oyunculara şans vermek gerekiyor. Ayrıca yurt dışındaki futbolcuların disiplinini önemsiyorum. O düzen ve disiplin de genç kardeşlerimize aşılanmalı. Öyle olursa çok daha farklı oyuncular çıkarabiliriz.

Murat Başaran'dan VAR yorumu

VAR Sistemi aslında çok güzel bir sistem. Adalet önemli bir kavram. Normalde kimsenin kafasında soru işareti kalmaması gerekiyor. İyi hakemler yetiştirmemiz gerekiyor. Ayrıca hakemler eyyam yapmamalı. İyi hakemler de var Türkiye’de hakkını yemeyelim.

Murat Başaran: "Milli takım için yeni şarkılar yapmaya hazırım"

Milli takıma olan ilgi sportif başarıyla geri dönecektir. Milli oyuncularımızın canla başla oynaması herkesi milli takıma yönlendirir. Yek vücut olmak gerekiyor. Birlikte başarmak lazım. Milli takım için şarkılar yazdım. Çok güzel tepkiler aldım. Fransa maçını merakla bekliyorum. Maçı kazanırsak yeni bir şeyler yapabilirim. Güzel galibiyetleri görünce sabaha kadar uyuyamıyorum.

Murat Başaran spor yapıyor mu?

Spor yapmayı seviyorum. Yüzmeyi seviyorum. Ayrıca yürüyüş yapmayı severim. 1-2 gün boşluk bulduğumda balık tutuyorum. Ayrıca hayvanseverler derneğine üyeyim. Yaralanan kedilere bakıyorum. Mesela; Beşiktaş Belediyesi beni iyi tanır. Hayvanlar yararına ücretsiz konserlere gidiyorum. Hayvanlara barınak yapıyoruz, yuvalar yaptırıyoruz.

Murat Başaran, müzik ile uğraşmasaydı ne iş yapardı?

Müzikle uğraşmasaydım ne olurdum? Ben aynı zamanda harita mühendisiyim. Müzik 5 yaşından beri içinde olduğum bir alan. Matematik zekam da iyidir. Bilimsel gerçekliğin üstüne çalışmalar yapabilirdim. 4 yıllık aradan sonra tekrar bir çıkış yakaladık. Yıldız Tilbe ile birlikte şarkılar yaptık. Ara vermeden müziğe devam edeceğim. Her yazdığın şarkıyı senin yaşaman şart değil. Bir filmden de ilham alabiliyorum, çok sevdiğim bir arkadaşımın derdini dinlediğimde de şarkılar üretebiliyorum.

Murat Başaran'a göre hit şarkı nasıl yapılır?

Hit şarkı herkese hitap eden, herkesi etkileyen, ilk dinleyişte insanlara dokunan şarkı demektir. Hit şarkı yapabilmek için de kriterler var. Kadınların sevdiği şarkı başkadır, erkeklerin sevdiği şarkı farklıdır. Mesela; Seni Üzerler adlı şarkımı kadınlar istiyor. Hit şarkı yaparken üzerine iyi düşünmek gerekiyor. Şarkı sözlerindeki değişimi de dünyanın değişmesine bağlıyorum. Her şey değişmek zorunda. Genç kardeşlerimiz de iyi işler yapıyor. Kaliteli müzik yapan da var, yapamayan da var.

"Yıldız Tilbe'nin yeri bende ayrıdır"

Yıldız Tilbe’nin yeri bende ayrıdır. Yalçın Polat, Ahmet Selçuk İlkan, Aşkın Tuna gibi birçok isimle çalıştım. Çok değerli isimler. Bu insanlar bu başarıya ulaşmışsa onlarda bir şey var demektir. Birlikte çok güzel şeyler yapabildik. Şarkı sözlerine gelince; samimi olmayan şarkıları da hemen anlıyorum. Başında gel diyen, sonunda git diyen şarkılar da var. Böyle şarkılar da duyuyoruz. Şarkı eğer samimiyse, kalpten kalbe gidiyor. Gerçekten ruhunu katarak şarkı yaptıysan dinleyici onu kabulleniyor.

"Değişime açık olunmalı"

Dünyada müzik değişiyor. Müziğin içinde yer alan insanlar değişime açık olmalı. Türkçe sözlü hafif batı müziği yapıyorum. Bizim müziğimiz de iyi. Klasik enstrümanlarımız vardı. Yavaş yavaş klasik enstrümanlar kullanılmıyor. Biz de batıya yönelmeye başladık. Sözlerde de o tarafa kaymaya başladık. Etkileniyoruz. Bu karşılıklı oluyor.

Yeni jenerasyondan dinleyiciler Murat Başaran'a nasıl yaklaşıyor?

Yeni jenerasyondan ilk defa dinleyenler oluyor. “Ben sizin sesinizi ilk defa dinledim, şarkılarınız çok güzelmiş” diyenler oldu mesela. Bazen de “Şarkını beğenmedim şöyle yapsan daha iyi olur” diyenler var. Hatta düet yapmaya zorlayanlar oluyor. Güzel tepkiler alıyorum. Herkesi kucaklayan bir yapım var.

Murat Başaran kimlerin sahne performansını beğeniyor?

Şarkınızın tutup tutmadığını konserlerde çok rahat anlıyorsunuz. Güzel taraftarları çok. Alkış da bir sanatçı için en güzel ödül. Bayramın üçüncü günü Domaniç’e gideceğim. Almanya, Konya ve Antalya konserlerimiz olacak. Kimin sahne performansını beğendiğime gelince… Tarkan, Yıldız Tilbe, Ebru Gündeş, Teoman gibi sahnesini beğendiğim isimler var. Sıla da onlardan biri. Birçok isim var, unuttuklarım kusura bakmasın.

Senin için hazırladığımız haberler