VAR tarihinde bir ilk: Faal hakeme zoraki görev

İsa Kethüda
13.07.2021 - 15:47 | Son Güncellenme: 14.07.2021 - 09:20

Merkez Hakem Kurulu (MHK) talimatının yayınlanmasının ardından 6 faal hakemin, saha görevi almamak üzere VAR odasına mahkum edildikleri ortaya çıktı.

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, 3 Haziran 2021 günü 2021/22 sezonunun Merkez Hakem Kurulu (MHK) talimatını yayınladı. Bu talimatta öncekinde olduğu gibi hakemler “üst klasman” ve “klasman” hakemleri olarak ayrılmışlardı ve görevlendirmeler havuz sistemi ile yapılıyordu. Yani sayısı 47 olan üst klasman hakemlerine Süper Lig ve TFF 1. Lig ortak hakem havuzundan görevlendirmeler yapılıyordu.

İlgini Çekebilir
MHK'dan 'Tokat' ayarı!
Habere Git

Talimat ve statü değişiklik makinesi

3 Haziran’da güne başlayan tüm hakemler yayınlanan talimatı gördükten sonra yeni sezonda da aynı sistemin devam ettiğini düşünerek çalışmalarına başlamışlar antrenmanlarını sürdürüyorlardı. Ancak 12 Temmuz gününe uyanan hakemler geçen sezon adeta bir “talimat ve statü değişiklik makinesi” gibi çalışan tff.org sitesinde “MHK Talimatı’nda değişiklik yapıldı, hakem ve gözlemci klasmanları belirlendi” duyurusuyla karşılaştılar. 


Böylece sezona henüz “Bismillah” demişken ilk ciddi talimat değişikliği de yapılmış oluyordu.

Bir anda küme düşürüldüklerini gördüler

TFF 3 Haziran’da yeni sezonun MHK Talimatı’nı yayınlamasına karşın aradan geçen 39 günde ne olmuşsa olmuş çok radikal değişikliklerin yer aldığı yeni bir talimat yayınlanmıştı. Örneğin, 39 gün boyunca Süper Lig kadrosunda olduğunu düşünen bazı hakem ve yardımcı hakemler bir anda küme düşürüldüklerini gördüler. Yapılan değişiklik ve yayınlanan listelerle havuz sisteminden daha önceki dönemlerde uygulanan klasman sistemine dönüş yapılarak Süper Lig, A-B-C klasmanları oluşturuldu. Bununla birlikte Süper Lig klasmanında hakem sayısı 25 ile sınırlandırılırken artık alt liglerde maç yöneten hakemlerin bir üst ligde maç yönetme imkanı da kalmamış oldu.

TFF bir ilke imza attı

Bu arada TFF Yönetim Kurulu bir ilke daha imza atarak MHK Talimatı ve hakem listesini aynı gün aynı anda yayınladı.


TFF’nin yaptığı bir diğer değişiklik ise özel “Fırat Aydınus” kriterinin getirilmesi oldu. Geçtiğimiz sezon sonunda 47 yaş sınırı nedeniyle hakemliği bırakacağı belli olan ve bu nedenle onun adına bir veda karşılaşması olabilecek Türkiye Kupası finaline aday gösterilen Fırat Aydınus’a o karşılaşmada görev verilmemişti. Bunun nedeni ise yeni yayınlanan talimatla ortaya çıktı. Talimatın 52. Maddesinde Süper Lig hakemliği görev tanımlamalarında yer alan 21-47 yaş kriterinin, hemen altına düşülen bir notla değiştirildiği görüldü.

Fırat Aydınus 1 yıl daha...

“Yaş haddini dolduran sözleşmeli hakemlerden performansı başarılı bulunanlar, MHK’nin önerisi ve TFF Yönetim Kurulunun onayı ile bir sezon daha görev yapabilir” cümlesiyle Fırat Aydınus’a 1 yıl daha Süper Lig’de maç yönetme yolu açılmış oldu.

6 faal hakem VAR odasına mahkum edildi

Yeni yayınlanan MHK Talimatı ile birlikte duyurulan hakem listeleri içinde 7 isimden oluşan Video Yardımcı Hakem (VAR) listesi de yayınlandı. Ancak bu yayınlanan listede yer alan 6 faal hakemin, saha görevi almamak üzere VAR odasına adeta mahkum edildikleri ortaya çıktı. Bu tutum ise VAR’ın 2016/17 sezonunda Hollanda’da uygulanmaya başlamasından bu yana kısa bir geçmişi olan VAR tarihinde bir ilk. Yani faal hakemlerin “zoraki” bir şekilde sahadan alınıp VAR koltuğuna oturtulduğu başka hiçbir ülke yok. MHK’nin bu kararıyla neyi amaçladığı ise meçhul. Bu 6 hakemin düdükleri elinden hangi kritere göre alınıyor? Bu örneği olmayan uygulamanın kıstası ne? Örneğin neden 40 yaşındaki Serkan Tokat önünde daha 7 yıl varken sahadan alınıyor da 47 yaşını tamamlayan Fırat Aydınus sahada göreve devam ediyor ve VAR olarak düşünülmüyor?

Hiçbir kritere uymayan bu kararın cevabını bilen tek kişi ise herhalde sadece Serdar Tatlı.


AİHM kararlarından ders çıkarılmamış

Şu bir gerçek ki, TFF AİHM kararlarından hala ders çıkarmamış ve Serkan Akal kararında aldığı cezayı görmezden gelmeye devam ediyor. İki yıla yakın zaman önce AİHM’in TFF kurullarının bağımsız olmadığını belirten kararına karşın, henüz kılını kıpırdatmayan Nihat Özdemir Yönetimi, yeni bir hak ihlali ile gündemde. Sahalarda toz toprak yutmuş hakemliğe yıllarını vermiş insanlar keyfi bir kararla video yardımcı hakemliğe mahkum ediliyor. Unutulmamalı ki, VAR adı üzerinde bir yardımcı hakem. Saha hakeminin saha kenarındaki gibi yardımcısı.

İlgini Çekebilir
TFF'nin kurulları bağımsız değil! AİHM'nin görüşü net...
Habere Git

Bu tür “ben yaptım oldu” tavırlarının TFF’nin başını derde sokmaya devam edeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

Senin için hazırladığımız haberler