WADA, Rusya'nın ihlalini doğruladı

19.11.2015 - 12:25 | Son Güncellenme: 19.11.2015 - 12:25

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Rusya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (RUSADA) faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağını açıkladı.

WADA’dan yapılan açıklamaya göre Rusya’daki sistematik doping iddiasını soruşturmak için görevlendirilen bağımsız komisyonun raporundaki öneri doğrultusunda, Rusya dahil 6 ülkenin doping kullanımının önüne geçmek için belirlenen kuralları (2015 kodu) ihlal ettiği konusunda görüş birliğine varıldı.

Rusya'nın yanı sıra Arjantin, Ukrayna, Bolivya'da akreditasyonu bulunmayan laboratuvar kullanıldığı, Andorra ve İsrail'de ise WADA kurallarının tam anlamıyla uygulanmadığının tespit edildiği belirtildi. Bu gerekçeyle söz konusu ülkelerdeki dopingle mücadele ajanslarının faaliyetlerini sürdürmesinin uygun olmayacağı ifade edildi.

Ayrıca Belçika, Brezilya, Fransa, Yunanistan, Meksika ve İspanya’nın WADA’nın belirlediği şartları yerine getirmesi için Mart 2016’ya kadar gözetim altında tutulacağı bildirildi.

WADA'nın bağımsız komisyonu, hazırladığı 323 sayfalık raporda, Rusya'yı sporcularını "devlet desteğiyle" dopinge karıştırmakla suçlamıştı.

Bu gelişme ardından Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), Rusya'yı geçici olarak müsabakalardan men etmiş, WADA da Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı'nın akreditasyonunu askıya almıştı. Rapor açıklanmadan önce tutuksuz yargılanmasına karar verilen IAAF'in eski başkanı Lamine Diack ise Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) onursal üyeliğinden ve Uluslararası Atletizm Vakfı başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Senin için hazırladığımız haberler