Wushu'da büyük kriz!

03.10.2016 - 18:32 | Son Güncellenme: 03.10.2016 - 18:32

AA - Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısındaki Burgaz şehrinin ev sahipliğini yaptığı 6. Dünya Gençler Wushu Şampiyonası sona erdi. Bu spordaki Rusya ve ABD lobisinin şampiyonaya bir gün kala kural değiştirmesi sonucu, Türkiye sanda ve taolu dallarında 4 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 6 madalyayla ayrıldı.

Şampiyonanın taolu dalında yapılan son gündeki "duel event" müsabakalarına katılan İlayda Emen ve Zeynep Makbule Akyüz, 8.24'lik puanla gümüş madalya kazandı.

Erkeklerde, sanda kategorisinde, 70 kiloda Yunus Emre Batan, finalde İranlı Yusef Sabriabibergoloo'ya yenilerek gümüş madalyada kaldı. 75 kiloda Enes Gezer de final maçında İranlı Mohammadmahdi Garshasbi'ye mağlup olarak gümüş madalya aldı.

Kızlarda ise 52 kiloda Berna Tut, yarı finalde Hint Malemnganbi Devi Thoudam'a mağlup oldu ve bronz madalyayla yetindi. 56 kiloda ise Merve Sağlam, Vietnamlı Thi Thi Thuy Nguyen'e yarı finalde mağlup olarak şampiyonada bronz madalya elde etti.

Şampiyonanın son gününde ayrıca erkeklerde, nangunda 8.52'lik derece alan Mustafa Bedrihan Çapoğlu 8. oldu. Necmettin Erbakan Aryüz de quangshuda 8.71'lik derecesiyle 8. sırada yer aldı.

Kadınlarda, gunshuda Hatice Nur Küçüktanık 8.00'li dereceyle 11. olurken, quangshuda Sude Seçkin 8.65'lik dereceyle 11. sırada kaldı.

Changquanda yarışan Hilal Feyza Çapoğlu 8.13'lük dereceyle 15. sırada yer alırken, aynı daldaki Yağmur Şişman 7.93’lük dereceyle mücadeleyi 22. sırada tamamladı.

Kural değişikliğine tepki

 Türkiye Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6. Dünya Gençler Wushu Şampiyonası'nda geleneksel Çin kurallarının son anda değiştirildiğini söyledi.

Şampiyonaya büyük hedeflerle geldiklerini belirten Akyüz, "Hedeflerimiz dünya şampiyonluklarıydı. 4 dünya ikinciliği iki dünya üçüncülüğü aldık. Sporcularımız, özellikle sandada başa baş, dişe diş mücadele verdi. Sandada çok fazla hakem hatası vardı diyemeyiz ama yine de taraf tutmalar oldu." diye konuştu.

Şampiyonada kuralların değiştirilmesine tepki gösteren Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son anda kuralları değiştirdiler. Maalesef Dünya Wushu Federasyonu bugün Avrupalıların özellikle de ABD'lilerin ve Rusların işbirliği ile el değiştirdi. Çinlilerin ağırlığı kayboldu ve Çin'deki wushu-taolu kurallar tamamen değişti. Oysa biz Çin'deki kurallara göre çocuklarımızı yetiştiriyoruz ve çoğunlukla Çin'de antrenmanlarımızı yapıyoruz ancak burada kendileri bilerek kuralları değiştirdiler. Bir gün önceden madalya sıralamasını yarışma zamanı geldiğinde uyguluyorlar. Ülkeler kendilerine göre önceden bu madalyaları paylaştırıyorlar, maalesef. Çocuklarımızın haklarını vermediler."

Türk sporcuların emeği çiğnendi

Türk sporcuların emeklerinin çiğnendiğinin altını çizen Abdurrahman Akyüz, bundan dolayı özellikle Ruslar ve ABD'lileri kınadıklarını söyledi.

Akyüz, "Biz de Wushu Dünya Federasyonu ile ilişkilerimizi bundan dolayı gözden geçireceğiz. Yine de wushu bizim sporumuzdur, onu seviyoruz, wushuyu bu şekilde bırakamayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye Wushu Federasyonu olarak gelecekteki çalışmaları ile ilgili karar vereceklerini belirten Akyüz, şöyle devam etti: "Burada yapılan şeyler çok yanlış olup wushu sporuna zarar vermektedir. Bir spor kendi geleneksel kurallarına göre yapılmalıdır. Wushunun kendi geleneksel kuralları mükemmeldir.  Ruslar ve ABD'lilerin kendi keyfine göre değiştirilemez, değiştirilmemeli. Biz bunun mücadelesini yapacağız. Wushu çalışmalarımız ve mücadelemiz hiç bir zaman bitmeyecek. Biz wushuyu seviyoruz, Türkiye ve dünyada bu güzel sporun yayılması için çalışıyoruz."

Türkiye'nin başarılarını anımsatan Akyüz "2012'de 4 dünya şampiyonluğu 9 dünya derecesi, 2014 yılında da 2 dünya şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği, 3 dünya üçüncülüğü çıkardığımız taoluda şimdi ise sadece iki dünya ikinciliği almamız gerçekten bunun bir sonucudur. Özellikle ABD ve Rusya, Türkiye’yi kafaya takmıştır, ülkemizin önünü taoluda kesmiştir. Bundan sonra da ön niyetleri bu şekildedir." diye konuştu.

Dünyadan 50 ülkeden yaklaşık bin sporcunun katıldığı 6. Dünya Gençler Wushu Şampiyonası'nda Türkiye 20 sporcu ile yarıştı.

Senin için hazırladığımız haberler