"Yamaç paraşütü eğitimi için okul açılmalı"

28.04.2015 - 12:13 | Son Güncellenme: 28.04.2015 - 12:13

Türkiye'de hızla yaygınlaşan yamaç paraşütünün, açılacak okullarda, profesyonel kişilerce öğretilmesi gerektiği bildirildi.

Tekirdağ Yamaç Paraşüt Kulübü (TEYAK) Başkanı Sadri Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de yamaç paraşütü sporu yapanların sayısının artmaya başladığını söyledi.

Sayının artmasıyla güvenlik önlemlerinin daha da önem kazandığını belirten Özel, "Bu konuda eğitim çok önemli. Türkiye genelinde yamaç paraşütü sporu biraz kuralsız ve kontrolsüz gelişiyor" dedi.

Yamaç paraşütü konusunda eğitim verenlerin iyi şekilde incelenmesini öneren Özel, şöyle konuştu:

"Bu sporda altyapısı olmayan bazı kişilerin, kısa süreli uçuş döneminden sonra, 'Ben artık bu işi biliyorum' diyerek eğitim işine soyunması olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bunun için gerekli önlemler alınmalı. Bir an önce yamaç paraşütü dalında okul açılmasına imkan sağlanmalı, okullarda yeterliliğe sahip eğiticilerin çalışmasının önü açılmalı."

Özel, yamaç paraşütünün kontrolsüzlükten çıkarılmasının, olumsuzlukların ve kazaların önüne geçeceğini vurguladı.

Yamaç paraşütünün bireysel bir spor olarak algılandığını ancak bir takım halinde gerçekleştiğinde daha güvenli olabileceğini aktaran Özel, şöyle devam etti:

"Başlangıç eğitimi dediğimiz eğitimin süreci çok uzun bir süreç değil. Normal şartlarda yaklaşık 10 günlük bir eğitimden sonra bu işe yeterli olan herkes uçabilecek duruma geliyor ancak bu ucu açık bir süreç ve her ne kadar bireysel bir spor olarak gözükse de bir kulüp içerisinde yapılması gereken, daha doğrusu öyle olduğunu uygun gördüğümüz bir spor. Dolayısıyla burada kulüp faktörü ya da uçuş okulu faktörü devreye giriyor."

Özel, başlangıç eğitiminin ardından bu sporu devam ettirmek isteyen kişilerin kulüp eğitmenlerince gözlenmesi gerektiğine dikkati çekti. 

"Güvenlik önlemleri ciddiye alınmalı"
Özel, sağlıklı bir uçuş için sporcuların sağlam bir teorik altyapıya sahip olması gerektiğini söyledi. Teorik bilgi yetersizliği olan kişilerin yamaç paraşütü eğitmenliği bile yaptığını dile getiren Özel, "Teorik eğitim altyapısı olmayan bir kişi, her zaman kazalara veya olumsuz birtakım durumlara yol açabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla teorik eğitimin sonrasında iyi bir pratik eğitim alması lazım" diye konuştu.

Özel, yamaç paraşütünde uygun ekipman seçimi, güvenlik önlemleri ve hava durumunun önemli olduğunu aktardı.

Gerekli güvenlik önlemlerini almadan paraşütle uçmanın, grup ya da kulüpteki yöneticinin sorumluluğunda olduğunu aktaran Özel, şunları kaydetti:
"Güvenlik önlemlerinin alınmaması hem kişiye hem kulübe hem de spora zarar veriyor. Yeni başlamak isteyenler için olumsuz bir reklam oluyor. Bu sporu yapan bir arkadaşımızın başına kötü bir şey gelmesi, bu sporun suçlanmasına neden oluyor. Dolayısıyla bu sporun Türkiye'de kötü bir imaja sahip olmaması için kontrollü bir şekilde yaygınlaşması ve güvenlik önlemlerinin çok ciddiye alınması gerekiyor. Bu konuda ciddi girişimlerde bulunacağız."

Senin için hazırladığımız haberler