Yıldız değil bilim insanı transfer eden kazanacak

21.05.2021 - 12:48 | Son Güncellenme: 21.05.2021 - 12:54

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut ULUCAN, Ajansspor için 42 haftalık Süper Lig serüvenini; Bursaspor'un genç yıldız adaylarını ve U-19 ligindeki çelişkiyi yazdı. İşte detaylar...

Yıldız değil bilim insanı transfer eden kazanacak

Prof. Dr. Korkut ULUCAN

Hayatımız, ne kadar da hızla değişti. Hem de gözle göremediğimiz bir düşmana karşı. Futbolun da olmazsa olmazı olan seyirci, yaklaşık 1,5 sezon tribünlerden uzak kaldı. Maçlar beton tribünlere karşı oynandı. Tezahüratlar değil, futbolcuların ve teknik adamların bağrış çığrışları yankılandı boş tribünlerde. Umalım ki yeni sezonda yine binlerce taraftarın önünde oynanır maçlar. Sadece futbolun değil, tüm sporların en büyük itici kuvveti, tamamlayıcısı ve heyecan kaynağıdır taraftar. 

TFF bizi yine korkutuyor!

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), ilk günden itibaren pandemide başarılı bir yönetim ortaya koyamadı. Verdiği bir çok kararla çelişti. Ama en vahimi kuşkusuz, geçen sezon küme düşürmeyi kaldırmasıydı.  
Sezon sonunda Avrupa Futbol şampiyonası vardı, takvim belliydi.

 

Virüsün ne kadar ilerleyeceği ise belirsizdi. TFF şanslıydı ki -ki bu aslında büyük bir talihsizlikti- takımlarımızın Avrupa macerası kısa sürdü. Yoksa bu 42 haftalık ligi nasıl oynatacaktı? 

 


TFF’nin tutarsızlıkarı bizi korkutmuyor değil. Başkan Nihat Özdemir, artık düşmenin kaldırılmayacağını söylediği zaman bile “Eyvah, demek düşme olmayacak” diye endişe duyabiliyoruz!

Yapar mı yapar vallah!

24 takımı alı iki grupta oynatır. Ortaya Ultra Süper Lig çıkartır! Şeytan kulağına…


Peki, TFF kendi çarpık gerekçelerini kabul ettirdi ve herkes de memnun oldu. İyi güzel de takımlarımız buna hazır mıydı?

 

Bazıları “Evet; gençleri oynatırım, vitrin yaparım, satar zararımın bir kısmını çıkarırım, zaten şampiyonluk şansım bu yapımla yok, 2-3 futbolcu parlatır sezonu tamamlarım” diye düşünmüş olabilir.
Bence de çok güzel düşünce. Beni tanıyan tanır; gençlere yatırım yapan hiçbir sistemin uzun vadede kaybetmeyeceğini söylerim.

Büyüklerde bir tek Beşiktaş

Peki bu süreçte lokomotif takımlarımız ne yaptı? Fenerbahçe transfer ve sükse şampiyonu oldu! Bazı otoritelere göre  sezon başlamadan da şampiyon ilan edildi. Galatasaray zaten oturmuş ve geniş kadrosuna yeni takviyeler ile daha kaliteli olanı aradı. Beşiktaş, malumunuz, Şampiyonlar Ligi ön elemesine devşirme sağ bekle çıktı. Ama hakkını verelim, kendi öz kaynak oyuncularını en etkili kullanan takım oldu; şarap tadında Necip ve ara ara süre alan Rıdvan... Kalede Ersin ve yine ara ara Utku da genç katkılardı.

Yeni sezonda ne olacak? Manzara aşağı-yukarı aynı olacak. Şampiyonluğu kaçıranlar sükse transfer yapacak, şampiyon olan da Şampiyonlar Ligi için kaliteyi artırmaya çalışacak. Merak ediyorum, lokomotif takımlarımızın kaçı öz kaynak oyuncularını kadroya alacak? İlk 11’de oynatmayı sormuyorum bile. 

U19 Avutma Ligi!

Bakın Trabzonspor’a, biraz silkindi, hem kendi kazandı, hem de kasasını doldurdu. Ve daha da dolduracak. Bursaspor, ikinci ligde olmasına rağmen tıpkı Altınordu gibi futbolcu fabrikası oldu, Ali Akman lig bitmeden gitti (keşke para da kazandırsaydı), Emirhan, Furkan, Ertuğrul, İsmail, Burak’lar acayip parladı. Aslında Bursaspor zaten öyleydi, ama kıymeti çok bilinmiyordu. Eğer bu güzel kulüplerimiz biraz daha kafalarını çalıştırabilirlerse çok daha büyük çıkarım sağlayacaklar, hem kendileri hem de ülke futbolu için.

U19 ligi, ne işe yarar, değil mi? Üst takıma kazandıramayacağımız oyuncuları avutma ligidir. Veya sakatlıktan çıktı, ter atsın ligi. Bu kadar masrafa gerek var mı? Bu orgnanizasyona, planlamaya ne hacet! Bu arada kulüp bazında söylemiyorum, federasyon bazında diyorum…

Klavye silahşörleri mutlu

Kaliteli futbolcu yetiştiremiyorsun ve başarısız olduğunu da  kabul ediyorsun ama olsun A takım şampiyon olur ve klavye silahşörleri sevinir. Sonrası tufan: Kulüp batmış, borçlar artmış kimin umurunda…


Hangi takım, bir transfer az yapıp öz kaynakları için bütçe ayırır, yatırım yapar, spor laboratuvarları kurar, temel bilimlerden destek alır ve bunları uygularlarsa kazanacaktır. Hem de tahminlerinden çok daha kısa sürede. Fakat bunu yapacak yürek var mı? Sıkıntımız burada… 

 

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi
GenoMAD Genetik Danışmanı
korkutulucan@hotmail.com
Instagram: korkut_ulucan

Senin için hazırladığımız haberler