Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AFAD Yetkililerinden Deprem Açıklaması

İsa Kethüda
06.02.2023 - 13:11 | Son Güncellenme: 06.02.2023 - 20:47

Son dakika haberleri... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AFAD yetkilileri Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem hakkında açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AFAD Yetkililerinden Deprem Açıklaması

AJANSSPOR-HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde şu ana kadarki tespitlere göre 912 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini duyurdu.

"7,7 olarak ölçülen deprem geniş bir alanda hissedildi"

Erdoğan, "7,7 olarak ölçülen deprem geniş bir alanda hissedildi. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adana illerimizde yıkıma yer açtı. 

"Ciddi yıkımlar yaşanmıştır"

Güney komşumuz Suriye'nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize valiliklerimizin yanına 10 vali daha görevlendirilmiştir. 

İlgini Çekebilir
Geçmiş olsun Türkiye!
Habere Git

"Önceliği arama kurtarma çalışmalarına verdik"

AFAD ve Kızılay gibi kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. TSK ve belediyelerimiz göreve çağrılmıştır. Önceliği arama kurtarma çalışmalarına verdik. 

9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmektedir. Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde binaların altında kalan vatandaşların tespiti ve kurtarma faaliyeti kesintisiz sürüyor.

"912 vatandaş hayatını kaybetmiş, 5285 vatandaş yaralanmıştır"

Arama kurtarma ekipmanları sevk edildi. Yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor. 912 vatandaş hayatını kaybetmiş, 5385 vatandaş yaralanmıştır. Enkaz altından kurtarılan 2470'i buldumuştur. 2818 bina yıkıldı. Ölü ve yaralı rakamının ne kadar yükseleceğini bilemiyoruz.

İlgini Çekebilir
Yeni Malatyaspor kalecisi enkaz altında
Habere Git

"Uluslararası yardımlar için temaslar başladı"

AFAD koordinasyonu dışında gelen yardımlar kargaşaya yol açmaktadır. Uluslararası yardımlar için temaslar başladı. NATO ve AB'nin dışında 45 ülkenin yardım talebi ulaşmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmen, yararılarımıza acil şifa diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Orhan Tatar: "100'ün üzerinde 3'ü 6,6 büyüklüğü olmak üzere artçılar meydana geldi"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. Orhan Tatar, deprem ile ilgili son bilgileri paylaştı. Tatar, "Kandilli Rasathanesi de 7,4 büyüklüğünü vererek, sonra revize ederek 7,7 olarak duyurdu. Bu gayet normal bir durum, bu kadar büyük deprem sonrası her yerde revizeler yapılabilir. 100'ün üzerinde 3'ü 6,6 büyüklüğü olmak üzere artçılar meydana geldi. 

"Bu artçılar en az 1 yıl kadar devam edecektir"

Az önce Kahramanmaraş'ta, Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bölgede ciddi deprem aktivetisi var. Sarsıntılar devam edecektir. 6.7 gibi büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir. Bu artçılar en az 1 yıl kadar devam edecektir. Vatandaşlarımız kesinlikle hasarlı binalara girmemeli" dedi. 

Hulusi Akar: "3 şehidimiz var"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Maalesef 3 şehidimiz var. Yaralılarımız var. Şehitlerimiz ve yaralılarımızla ilgili gerekli işlemler yapılıyor. Şu ana kadar ulaşılamayan personelimiz olduğuna dair bilgiler var. Olabildiğince enkaz altındaki personelimize ulaşmaya çalışıyoruz. Valiliklerden gelen taleplere göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

AFAD Başkanı hayatını kaybedenlerin sayısını verdi

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "1014 vatandaşımız hayatını kaybetti. 2824 yıkılan bina ihbarı var" ifadelerini kullandı.

Bekir Bozdağ: "Çok sayıda vatandaşımızın hayati riski var"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Diyarbakır merkezde Bağlar ve Yenişehir ilçemizde hasar var. Hayatını kaybeden vatandaşlarımız, yaralı vatandaşlarımız var. Toplam 7 binada çökme var. Bu binalardan 5'i Bağlar, 2'si Yenişehir ilçemizde. Bağlar'daki binadan 1'inde herhangi bir insan yok. Diğer binalarda insanlar var. Şu ana kadar hastanelere kaldırılan yaralı sayısı 478 civarında. 203 vatandaşımız da taburcu olmuş durumda. Diğerlerinin de tedavileri devam etmektedir. Çok sayıda vatandaşımızın hayati riski var. Birçoğunun hayati riski yok" şeklinde konuştu.

Mahmut Özer açıkladı! Okullar tatil edildi

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm ülkedeki okulların 13 Şubat Pazartesi gününe kadar tatil edildiğini açıkladı.

AFAD Başkanı: "40'ın üzerinde ülkeden yardım teklifi var"

AFAD Başkanı Yunus Sezer, "Azerbaycan dahil olmak üzere 40'ın üzerinde ülkeden yardım teklifi var. Adana ve Malatya'da oluşturulan kabul merkezlerinden afet bölgelerine sevk edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: "Millî yas ilan edilmiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" paylaşımını yaptı.

Senin için hazırladığımız haberler