AİHM kararı onaylanması zorunlu mu ve uygulanmazsa AİHM ne cezası verebilir?

24.12.2020 - 21:03 | Son Güncellenme: 24.12.2020 - 21:07

Son günlerde ülkenin siyaset gündeminde konu olan AİHM kararı hakkında araştırmalar artmaya başladı. AİHM nedir ve kararı ne kadar ciddiye alınmalı gibi araştırmalar sürüyor. Peki AİHM kararı onaylanmazsa ne cezası gelir? Bazı vatandaşlar AİHM kararı onaylamak zorunlu mu ve AİHM kararına uymak zorunlu mu gibi araştırmalar yapıyorlar. AİHM kararı tanınmazsa bir ceza gelir mi? İşte AİHM kararları hakkında tüm detaylar...

AİHM kararı onaylanması zorunlu mu ve uygulanmazsa AİHM ne cezası verebilir?

Son günlerde ülkenin siyaset gündeminde konu olan AİHM kararı hakkında araştırmalar artmaya başladı. AİHM  nedir ve kararı ne kadar ciddiye alınmalı gibi araştırmalar sürüyor. Peki AİHM kararı onaylanmazsa ne cezası gelir? Bazı vatandaşlar AİHM kararı onaylamak zorunlu mu ve AİHM kararına uymak zorunlu mu gibi araştırmalar yapıyorlar. AİHM kararı tanınmazsa bir ceza gelir mi? İşte AİHM kararları hakkında tüm detaylar...

AİHM kararı uygulanmazsa ne olur?

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen “Kararı uygulamak zorundasınız. Kararı uygulamazsanız Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nden ihracına kadar bir yol açabilir. Üyeliğin askıya alınması da vahim bir durumdur” dedi.

AİHM Avrupa Konseyi’ne bağlı bir organ. AİHM tarafından alınan kararların uygulanışı, bir devletlerarası teşkilat olan Avrupa Konseyi’nin karar organı konumundaki Bakanlar Komitesi tarafından denetleniyor. Bakanlar Komitesi adına da bu görev Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkenin Strasbourg’da görev yapan, büyükelçi düzeyindeki daîmi temsilcileri (delegeler) tarafından yürütülüyor.

 

Avrupa Konseyi demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa’nın referans ve vicdanı olma özelliği taşıyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin tüm rapor ve kararlarında AİHM kararları referans olarak kullanılıyor. AB de bu alanlarda Avrupa Konseyi'ne bakıyor. Kavala ve Demirtaş kararları bu nedenle Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye belgelerinde yer alıyor, 2021’de de yer alacak.

Senin için hazırladığımız haberler