Bekçi başvurusu başladı mı? 2020 bekçi başvuru şartları, başvuru nasıl yapılır?

10.02.2020 - 20:21 | Son Güncellenme: 10.02.2020 - 20:21

Bekçi başvurusu başladı mı? 2020 bekçi başvuru şartları, başvuru nasıl yapılır? sorusu aramalarda trendlere yerleşti. Peki Bekçi başvurusu başladı mı? 2020 bekçi başvuru şartları, başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar

Bekçi alımı başvurularına dair Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak olan açıklama heyecanla bekleniyor. Bekçi olmak isteyen kişiler, geçtiğimiz sene başvuru ve mülakatların tamamlanmasının ardından 2020 yılı içerisinde alım yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. 2019 1. ve 2. dönem kapsamında bekçi alımları tamamlanmasının ardından 2020 bekçi alımı başvurularının ne zaman yapılacağı araştırılıyor. Peki Bekçi başvurusu başladı mı? 2020 bekçi başvuru şartları, başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar

2020 BEKÇİ BAŞVURUSU BAŞLADI MI?

2020 yılına ilişkin bekçi alımlarının ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı. Polis Akademisi tarafından konu ile ilgili resmi açıklama geldiğinde haberimizin içeriğinde yer alacak.

2020 BEKÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

Lise mezunu bekçi: 5 bin 71
Üniversite mezunu bekçi: 5 bin 78

Lise mezunu bekçinin maaşı derecesi yükseldiğinde 5 bin 467 liraya, ön lisans ve lisans mezunlarının maaşları da 1. dereceye geldiklerinde 5 bin 625 liraya yükseliyor.

BEKÇİ ALIMI ŞARTLARI NEDİR?

Bekçi olmak isteyenlerde,

* Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
* En az lise ya da dengi okul mezunu olmak,
* Erkek adaylar için askerlik ile ilişiği olmadığına dair belge almak,
* Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak,
* Memuriyete engel bir hali bulunmamak,
* Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirtilen şartları taşımak
koşulları aranıyor.

BEKÇİ ALIMINDA YAŞ SINIRI NEDİR?

Bekçi alımında yaş sınırı en az 18 ve en fazla 31 olmalı. Bekçiliğe başvurabilmek için 31 yaşından gün almamış olmak gerekiyor.

BEKÇİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Bekçi adayları için alım planlamasını İçişleri Bakanlığı, illerden gelen talep doğrultusunda sayı belirliyor. Daha sonra bu sayı üzerine Polis Akademisi’ne alım için yetki veriliyor. Polis Akademisi alım yapılacak illeri ve kontenjanları açıklayarak adayların başvurularını alıyor.

BAŞVURUDA İSTENİLEN EVRAKLAR NELER?

1. Sınav giriş belgesi

2. Sınav başvuru dilekçesi 2019 Bekçi Alımı İçin Dilekçe Polis Akademisi tarafından ileri ki tarihte açıklanacaktır.

3. T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport)

4. Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi, (Yurtdışından mezun olanlar için ilgili kurumda alınan denklik belgesi)

5. Müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ettiğini belirtir belge, (Nüfus Müdürlüklerinden alınan onaylı belge)

6. Son bir yıl içinde çekilmiş dört adet biometrik fotoğraf

7. Kendisi ve evli ise eşinin Yönetmeliğin 5'inci maddesinde belirtilen engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyanları

8. Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından, şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği

9. Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu

10. Askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi

11. Yaş düzeltmesi yaptıran adaylar için yaş düzeltme belgesi (onaylı)

12. Sağlık Bilgilendirme Formu istenecektir.

ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇİLERİ KANUNU TEKLİFİ'NİN İLK 9 MADDESİ KABUL EDİLDİ

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi'nin kabul edilen maddelerine göre, çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlara, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçlerine, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlanıyor.
Teklife göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek. Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde Devlet Memurları Kanunu'nda sayılan genel şartlar ile İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenen eğitim, yaş, sağlık ve fiziki yeterlilik gibi özel şartların bulunması gerekecek. Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edilmek için İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şartı aranacak.

Düzenlemeye göre, sınavlarda başarılı olan, görevini yapmaya engel teşkil edecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu raporuyla tespit edilenler emniyet veya jandarma teşkilatlarına İçişleri Bakanının onayıyla aday memur olarak atanacak. Çarşı ve mahalle bekçilerinin adaylık süresi 1 yıldan az 2 yıldan fazla olamayacak. Adaylık süresi içinde verilen temel ve hazırlayıcı eğitimlerde başarılı olanların asaleten atamaları yapılacak.

Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin, aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların memuriyetle ilişikleri İçişleri Bakanının onayıyla kesilecek.

Senin için hazırladığımız haberler