İbuprofen nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri neler ve uyku yapar mı?

09.05.2022 - 23:59 | Son Güncellenme: 10.05.2022 - 00:11

Son zamanlarda en çok merak edilen İbuprofen nedir, nasıl kullanılır ve yan etkileri nedir gibi meraklar sürüyor. Fiyatı ne kadar, kullanıcı yorumları neler? İşte detaylar...

İbuprofen nedir, nasıl kullanılır, yan etkileri neler ve uyku yapar mı?

AJANSSPOR HABER

Kullanıcılar arasında en çok merak edilen İbuprofen konusu olmaya başlandı. İbuprofen nedir, nasıl kullanılır ve kullanıcı yorumları nelerdir? gibi aramalar da artmaya başlandı. İbuprofen uyku getirir mi? İşte bu soruların tüm cevabı...

İbuprofen nedir?

İbuprofen, bir non steroidal antienflamatuvar ilaç etken maddesidir. Artrit, primer dismenore, grip semptomlarını azaltmak için ve ağrı kesici olarak kullanılır.  Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

 

Genellikle günlük doz 3x1 drajedir. Maksimum günlük doz 1200 mg'dır.[1] Kural olarak etkili olabilen en düşük doz kullanılmalıdır.

Tablet kullanamayacak kişiler ve 6 aydan büyük çocuklar içindir , Medikal doktorun çocuğunuzun yaşı , kilosu, tanısı varsa özel başka durumlarına göre belirlediği doz ve sıklıkta kullanılmalıdır. Çocuklar için kullanımda eğer varsa ölçekli kaşıkla , iyice çalkalandıktan sonra kullanılmalıdır. Yetişkinlerin çocuklar için üretilmiş şurup formunda ibuprofeni bilinçsizce kullanmaları tedavinin başarısızlığına veya olası başka sorunlara neden olabilir. Doktorunuzun veya eczacınızın belirttiği şekilde kullanılmalıdır. 

İbuprofen, romatoid artrit, osteoartrit, ankilozan spondilit ve diğer non-romatoid (seronegatif) artropatilerin tedavisinde endikedir. STILL'S hastalığında/jüvenil romatoid artrit, eklem dışı romatizmalarda, kapsülit, bursit, tendinit, tenosinovit ve alt-sırt ağrısı gibi periartiküler şikayetlerde, fibrozit, kronik sırt ağrıları,akut disk prolapsüsü gibi bel ağrılarında ibuprofen tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

İbuprofen güçlü analjezik ve antipiretik etkisi ile genel ve özellikle enflamasyon ile birlikte ağrı ve ateşlerde endikedir. Ayrıca, sportif faaliyet sonucu meydana gelen yumuşak doku zedelenmelerinde, genel anestezide postherniorafi ağrılarında, epistom ağrılarında kullanılır. Migrenin bazı türlerinde ve bir nedene bağlı olmayan baş ağrılarında da etkilidir. Soğuk algınlığı ve nezle ile ilgili meydana gelen miyaljilerde kullanılır. Alkol alımına bağlı baş ağrılarında ibuprofen etkilidir ve bulantı oluşturmaz.

Bu ilaca karşı daha önceden aşırı duyarlılığı olan, salisilik asit ve diğer antienflamatuvar ajanlara karşı bronkospastik, anjiyoödem burun polipi sendromu şeklinde reaksiyon gösteren kişilerde, geçmişlerinde ciddi gastrointestinal kanama ve peptik ülser rahatsızlıkları olanlarda, gebeliğin 3. trimesterinde kontrendikedir  6 aydan küçük çocuklarda tıp doktorunun kararı dışında kullanılmamalıdır.

Şu durumlarda tıp doktorunun önerisi dışında kullanılmamalıdır.

Hipertansiyonlu ve dekompanze kalp yetmezliği olanlarda ve kumadin / warfarin antikoagülanını kullananlarda Koroner arter by-pass Ameliyatı olan kişilerde doktorun kararıyla ve denetiminde dikkatle kullanılanmalıdır.

Geçmişlerinde ciddi gastrointestinal kanama ve peptik ülser rahatsızlıkları olanlarda

Aspirine karşı aşırı duyarlı kişilerde

Karaciğer yetmezliği ve Böbrek yetmezliği hastalarında

Gebeliğin 1. ve 2. trimesterinde ve emziren annelerde yarar/risk ilişkisi 6 Aydan küçük çocuklarda tıp doktorunun önerisi olmaksızın kullanılmamalıdır.

Yan etkileri

İbuprofenle en sık görülen yan etki, gastrointestinal şikayetlerdir. Peptik ülser ve gastrointestinal kanama bildirilmiştir. Yan etkiler bulantı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, gastrointestinal ülserasyon/kanama, baş ağrısı, baş dönmesi, kızarıklık, tuz ve sıvı tutulması ve yüksek tansiyonu içerir.  Sık görülen yan etkiler arasında özofagus ülserasyonu, kalp yetmezliği, yüksek kan potasyum seviyeleri, böbrek yetmezliği, konfüzyon ve bronkospazm yer alır. İbuprofen astımı şiddetlendirebilir, bazen ölümcül olabilir  Seyrek Yan Etkiler : Baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, yüz kızarması, kaşıntı, kulak çınlaması, ödem, depresyon, sersemlik, bulanık görme. Çok ender olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları, karaciğer fonksiyon testi anomalileri, böbrek fonksiyon bozukluğu, agranülositoz ve trombositopeni bildirilmiştir .

İbuprofenle en sık görülen yan etki, gastrointestinal şikayetlerdir. Peptik ülser ve gastrointestinal kanama bildirilmiştir. Yan etkiler bulantı, hazımsızlık, ishal, kabızlık, gastrointestinal ülserasyon/kanama, baş ağrısı, baş dönmesi, kızarıklık, tuz ve sıvı tutulması ve yüksek tansiyonu içerir.  Sık görülen yan etkiler arasında özofagus ülserasyonu, kalp yetmezliği, yüksek kan potasyum seviyeleri, böbrek yetmezliği, konfüzyon ve bronkospazm yer alır. İbuprofen astımı şiddetlendirebilir, bazen ölümcül olabilir. Seyrek Yan Etkiler : Baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk, yüz kızarması, kaşıntı, kulak çınlaması, ödem, depresyon, sersemlik, bulanık görme. Çok ender olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları, karaciğer fonksiyon testi anomalileri, böbrek fonksiyon bozukluğu, agranülositoz ve trombositopeni bildirilmiştir .

İBUFEN nedir ve ne için kullanılır?


• İBUFEN, turuncu renkli, portakal aromalı bir şuruptur.
• İBUFEN, 100 ml’lik kahverengi cam şişeler içinde piyasaya sunulmaktadır.
• İBUFEN’in etkin maddesi olan ibuprofen, NSAİİ olarak adlandırılan non-steroid
antiinflamatuvar (steroid olmayan iltihap giderici) bir ilaç sınıfına aittir.
• İBUFEN bu özellikleri dolayısıyla, aşağıdaki durumlarda kullanılmaktadır:
- 6 ay ve üzerindeki çocuklarda ateşin düşürülmesi amacıyla kısa süreli olarak,
- 6 ay ve üzerindeki çocuklarda hafif ve orta derecedeki ağrıların giderilmesi
amacıyla kısa süreli olarak,
- Çocukluk çağı romatizmal eklem hastalığı (juvenil artrit) belirtilerinin tedavisi. 

Senin için hazırladığımız haberler