Maymun Çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler ve vaka sayısı kaç oldu?

21.05.2022 - 00:12 | Son Güncellenme: 21.05.2022 - 00:21

Son günlerde gündeme gelen Maymun Çiçeği (monkeypox) hastalığı merak konusu olmaya başlandı. Hangi ülkede başladı, belirtileri neler ve aşısı var mı gibi aramalar sürüyor. İşte detaylar...

Maymun Çiçeği virüsü nedir, belirtileri neler ve vaka sayısı kaç oldu?

AJANSSPOR HABER

Dünyada gündeme gelen yeni hastalık merak konusu olmaya başlandı. Vatandaşlar geçmişte de görülen ve yine artan maymun çiçeği virüsünü merak etmeye başladılar. Maymun Çiçeği virüsü nedir ve belirtileri nelerdir? Ayrıca virüsün yan etkileri ne merak edilmeye başlandı. İşte Maymun Çiçeği hakkında merak edilen tüm detaylar...

Maymun Çiçeği hastalığı nedir?

Monkeypox virüsü veya Maymun Çiçeği virüsü (MPV veya MPXV), çift sarmallı bir DNA, zoonotik virüs ve Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir türüdür. Variola (VARV), sığır çiçeği (CPX) ve vaksinya (VACV) virüslerini içeren insan ortopoks virüslerinden biridir. Çiçek hastalığına neden olan variola virüsünün doğrudan atası veya doğrudan soyundan değildir. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına benzer, ancak daha hafif bir döküntü ve daha düşük ölüm oranı olan bir hastalık olan maymun çiçeğine neden olur.

Maymun Çiçeği virüsü nasıl oluştu?

Fareler gibi enfekte kemirgenler veya diğer hayvanlardan bulaşan hastalık İngiltere’de son olarak 7 Mayıs’ta tespit edildi. Londra’da Guy’s St Thomas Hastanesi’nde tecrit odasında tedavi edilen bu kişinin yakın zamanda Nijerya’ya gittiği ve hastalığı muhtemelen oradan kaptığı ortaya çıktı.

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler?

  • Ateş
  • Döküntü - Halsizlik
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Sırt ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Enerji eksikliği
  • Şişmiş lenf düğümleri

 

Maymun Çiçeği hastalığı hangi ülkelerde görüldü?

CDC’ye göre, hastalık 1958’de araştırma maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) rapor edildi. O tarihten bu yana Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan’ın da içinde bulunduğu 11 Afrika ülkesinde bu virüs görüldü.

CDC’ye göre, Afrika dışında bildirilen ilk Maymun Çiçeği salgını, 2003 yılında ABD’de enfekte memeli bir hayvanın ithalatı sonucu ortaya çıktı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, 2018 ve 2019'da, tümü Nijerya'da yolculuk yapmış ikisi İngiltere, biri İsrail'den ve biri Singapur'dan yolcuya Maymun Çiçeği teşhisi kondu.

 

En son hangi ülkelerde görüldü?

Dünya geneline yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği, Avrupa'da İngiltere ve Fransa'nın ardından Kuzey Amerika'da da görüldü.

Maymun Çiçeği hastalığı bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır?

Maymun Çiçeği'nin doğal nedeni henüz tespit edilmedi, ancak kemirgenler en olası kaynak olmasına rağmen, enfekte hayvanlardan az pişmiş et ve diğer hayvansal ürünleri yemenin olası bir risk faktörü olacağı iddia edildi. DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. 

 

Maymun Çiçeği virisü öldürür mü?


Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ’ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında. Çocuklar ve gençlerde ölüm oranı daha fazla olabiliyor.

Senin için hazırladığımız haberler