Olimpiyat kotası için rezalet... Türkiye denetim altında

17.12.2022 - 11:40 | Son Güncellenme: 17.12.2022 - 12:20

Atletizmde büyük bir skandal yaşadı. Olimpiyat kotasını geçmek için derecelerle oynanınca Dünya Atletizm Birliği, Türkiye sınırları içinde hiçbir derecenin kabul edilmemesi kararı aldı.

Olimpiyat kotası için rezalet... Türkiye denetim altında

AJANSSPOR HABER

Türk atletizmi büyük bir skandalla sallandı. Türkiye'de yapılan yarışlarda, olimpiyat kotası almak için atletlerin aldığı derecelerin değiştirildiği ortaya çıktı. Dünya Atletizm Birliği, (World Athletics) skandal nedeniyle Türkiye'deki yarışlarda elde edilen derecelerin tanınmama kararını aldı.

Erzurum'daki yarışlarda Ukraynalı gazeteci fark etti

Sözcü gazetesinin haberine göre skandal şöyle ortaya çıktı: 12-13 Haziran 2021 tarihlerinde Erzurum'da yapılan Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), tarafından düzenlenen Uluslararası sprint ve bayrak yarışlarında elde edilen dereceler Ukraynalı bir gazeteci tarafından şüpheli bulundu.

Gazeteci bildirdi, skandal ortaya çıktı

Gazeteci, derecelerin manipulatif olabileceği konusunda araştırmalarını sürdürürken dosya Dünya Atletizm Birliği'ne gitti. Yapılan araştırmada skandal ortala çıktı.

İlgini Çekebilir
Ne yaptın sen Samuel Eto'o! Büyük skandal
Habere Git

İşte değiştirilen dereceler

Buna göre olimpiyat kotası almak için atletlerin dereceleri ile oynandı. Tespit edilen zaman oynamaları şöyle: 

ERZURUM'DA DEĞİŞTİRİLEN DERECELER
TAKIM BİLDİRİLEN ZAMAN  GERÇEK ZAMAN
4×400 Türkiye erkek bayrak takımı  3:02.50 3:03.23
4×100 Ukrayna erkek bayrak takımı 38.51 38.77
4×100 Türkiye B erkek bayrak takımı 39.92  40.12

Olumpiyet vizesi iptal edildi, Yokohama kurtardı

Zamanla oynamaların tespik edilmesinden sonra 4×400 Türkiye erkek bayrak takımı, derecesi yetmediği için olimpiyata kabul edilmedi. Oynamaların tespit edilmesinden sonra 4×100 Türkiye erkek bayrak takımının 38.20’lik derecesi de geçerli sayılmadı. 2019’da Yokohama'da elde edilen 38.47 ile 4×100 takımı olimpiyat vizesi aldı. 

İki haftada 3 saniye hızlı koştular!

Skandal bununla da sınırlı kalmadı. Kadın ve erkek sporcuların karışık olduğu 4×400 Türkiye karışık takımı 12-13 Haziran 2021'de 3:17.65'le Ukrayna (3:15.46) ve Belarus'un (3:16.65) ardından 3. oldu. Bu derece kotaya yetmeyince; 27 Haziran 2021'de aynı pistte ve aynı ülkelerle başka bir yarış düzenlendi. Türkiye, 3:14.80'le Ukrayna'nın (3:14.06) ardından ikinci oldu. Olimpiyat vizesi aldığı duyruldu ancak  Dünya Atletizm Birliği Tokyo 2020 için Türkiye'ye değil; Almanya, Nijerya ve Ukrayna'ya vize verdi.

İlgini Çekebilir
Mauro Icardi ile ilgili skandal iddia: ''Şüphe duyuluyor''
Habere Git

Skandal için skandal savunma

Dünya Atletizm Birliği, yaşananlar için Türkiye Atletizm Federasyonu'ndan fotofiniş fotoğraflarını istedi. Federasyondan elle düzenlenmiş, düzmece tablolu, excel dosyaları gönderildi. Bu da başka bir skandal olarak niteleniyor.  

Artık Türkiye denetime tabi ülkeler arasında

Dünya Atletizm Birliği, skandalın ortaya çıkmasından sonra Türkiye'yi yarışma sonuçları denetime tabi olan ülkeler arasına soktu. Bu Türkiye'deki yarışlardaki derecelerin kabul edilmemesi anlamına geliyor. Denetime tabi olan diğer ülkeler şöyle: Moldova, Gürcistan, Ermenistan, Özbekistan ve Kırgızistan.

O hakemler göreve devam ediyor!

Erzurum'daki yarışlarda görev alan atletizm hakemleri hakkında bir işlem yapılmadı ve görevlerini sürdürüyor. Hakemleri atayan Merkez Hakem Komitesi'nin (MHK) başında Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar (yukarıdaki fotoğraf) bulunuyor. MHK Asbaşkanı ise Mustafa Akyavaş.

İlgini Çekebilir
ÖZEL - Türk futbolunda skandal! İki top, bahis iddiası, hakem...
Habere Git

Sorumlular değil ortaya çıkaran ceza aldı

Olimpiyat kotası skandalında Türkiye Atletizm Federasyonu'ndan şu ana kadar kimseyle ilgili bir yaptırım yapılmadı. Sadece, skandalı ortaya çıkaran isimlerden olan uluslararası hakem Necati Çeteci, 45 gün hak mahrumiyeti ile cezalandırıldı. Çeteci, MHK'daki görevinden istifa etti.

Arnavutluk korkusu!

Dereceleri değiştirilen milli atletler şu anda men edilme korkusu yaşıyor. Bunun nedeni ise Arnavut uzun atlamacı İzmir Smajlaj. Atletizm Dürüstlük Birimi (AIU), bu ay içinde son derece kritik bir karar aldı. Kurum,  dereceyle oynandığı gerekçesiyle  Arnavutluk Atletizm Federasyonu Başkanı, Genel Sekreteri ve atlet Smajlaj’ı, haklarındaki soruşturma bitene dek tüm haklarından men etti. 

Kasapoğlu'ndan manidar imza!

Spor Bakanı Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türk atletizmi bu sorunlarla boğuşurken sporda yolsuzluk ile mücadele konusunda uluslararası statüdeki tek anlaşma olan ‘Spor Müsabakalarının Manipülasyonu Üzerine Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ne imza attı.  Kasapoğlu, resmi Twitter hesabından "Türkiye, mücadelesindeki kararlığını, uluslararası kamuoyunda yeniden vurgulamıştır!" mesajını paylaştı.

Türk atletizmi 2022'de ne yaptı?

Olimpiyatlara 2000’de 6, 2004’te 14, 2008’de 15, 2012’de 24, 2016’da 32 ve Tokyo 2020’de 25 sporcu Türkiye adına yarıştı. Yapılan derece oynamalarına karşın Tokyo'yü giden atlet sayısındaki düşüşdikkat çekti. Hiç bir madalya kazanılamadı. Federasyon yetkilileri, medyaya servis ettikleri son bildirimde; 2022’de uluslararası organizasyonlarda 99 altın, 89 gümüş, 74 bronz olmak üzere toplam 262 madalya kazanıldığını açıklandı. Bunların içinde Dünya Şampiyonası madalyası sayısı ise sıfır. Avrupa Şampiyonası madalyası sayımız 1 altın, 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere 3.

Senin için hazırladığımız haberler