Şampiyonluk genlerinde var

16.10.2015 - 11:50 | Son Güncellenme: 16.10.2015 - 11:50

Milli tekvandocu Yunus Emre Sayan, tekvandoda uluslararası başarıları bulunan anne ve babasının izinden giderek, son 7 yılda katıldığı ulusal turnuvalarda 17 altın, 5 gümüş, 4 bronz madalya ve 2 kupa kazanmayı başardı.

İlbank Spor Kulübü'nde çalışmalarını sürdüren 18 yaşındaki Sayan, milli takım antrenörlüğü yapan, dünya ve Avrupa şampiyonu annesi Arzu Tan Sayan ve milli takım antrenörü Avrupa şampiyonu babası Yavuz Sayan tarafından turnuvalara hazırlanıyor.

Genç sporcu, tekvandoya başladığı 2008'den bu yana katıldığı ulusal şampiyonalarda 17 altın, 5 gümüş, 4 bronz madalya ve 2 kupa kazanma başarı gösterdi.

Sayan, 1-5 Ekim'de Muğla Marmaris'te düzenlenen Ümitler Türkiye Şampiyonası'nda 63 kiloda birincilik kürsüsüne çıkarak Romanya'da yapılacak Avrupa Şampiyonası için milli takım seçmelerine katılma hakkı elde etti.

Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 1. sınıf öğrencisi olan milli sporcu Sayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anne ve babasının kendisine sağladığı maddi, manevi destekle başarılar elde ettiğini belirterek, başarısını daha üst seviyelere çıkarmak için yoğun şekilde çalıştığını vurguladı.

Milli takım seçmelerinde başarılı olarak, Romanya'ya gitmeyi hedeflediğini dile getiren Sayan, bunun için mücadele ettiğini söyledi.

Hedefi olimpiyat şampiyonluğu
Yunus Emre Sayan, antrenman zamanları dışında da şampiyonluk yaşamış anne ve babasıyla olmasının başarısını artırdığını ifade etti.

Anne ve babasının şampiyon tekvandocular olması dolayısıyla kendisinin şanslı olduğunu belirten Sayan, şunları kaydetti:
"Şampiyon ailenin şampiyon çocuğuyum, bu unvanı taşımak zordur. Başarım onların geninden bana geçmiştir. Onların çocuğu olup da derecesiz olsaydım kendimi kötü hissederdim. Onların bu unvanını elimden geldiği kadar en iyi şekilde taşıdığıma inanıyorum. Annemin dünya şampiyonluğu olimpiyat üçüncülüğü var. Babamın da Avrupa şampiyonluğu var. Bizim ailede bir olimpiyat şampiyonluğu eksik. Bu eksikliği de ben tamamlamak istiyorum. 2020 Olimpiyatları'nı hedefliyorum, çalışmalara şimdiden başladım."

Baba Yavuz Sayan ise başarıların kolay gelmediğini, zorlu çalışma maratonunun ardından ancak hedefe ulaşıldığını belirtti.

Yunus Emre'nin başarısında kendilerinin de payı olduğuna dikkati çeken Sayan, "Kesinlikle genetik olayı çok önemli. Ama ne kadar genetik desek de başarı disiplinle, özveriyle çalışmanın ürünü. Ben kendi oğlumla akraba ilişkisini yaşayamıyorum. Bu da başarıda en büyük etkenlerden biri. Tekvando yüzde 100 disipline dayalı bir spor. Ne zaman disiplini elden bırakırsak gerilemeye başlıyor. Ben fedakarlık yapıyorum, çocuğum fedakarlık yapıyor bunun akabinde başarıda üst üste geliyor" diye konuştu.

Anne Arzu Tan Sayan da oğlunun başarılarıyla gururlandıklarını belirterek, ondan beklentilerinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Yunus Emre'ye destek veren herkese teşekkür eden Sayan, "Ben Avrupa şampiyonu, olimpiyat üçüncüsüyüm. Eşim Avrupa şampiyonu. Yunus Emre gerçekten başarıdan başarıya koşuyor. Ailemizde tek eksik olimpiyat şampiyonluğu. Onun için mücadele ediyoruz" dedi.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici de geleceğinin çok parlak olacağına inandıkları genç sporcuya her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Senin için hazırladığımız haberler