Starlink uyduları Türkiye'de hangi şehirlerden gözüktü? Kimin ve ne işe yapar?

23.07.2022 - 23:31 | Son Güncellenme: 23.07.2022 - 23:57

Amerikan uydu şirketi SpaceX adına olan Starlink, İstanbul'da göründü. Bununla birlikte uydu kimin, ne zaman görüldü, ne işe yarar? İşte detaylar...

Starlink uyduları Türkiye'de hangi şehirlerden gözüktü? Kimin ve ne işe yapar?

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in uydu bazlı küresel internet projesi Starlink'e uydu fotoğrafları Türkiye'de görüldü ve Twitter da fotoğraflar yayınlandı. Peki ne işe yarar ve görüntüler yayınlandı mı? İşte detaylar...

Starlink uydu kimin?

Elon Musk'a ait Starlink uydularının zincir şeklindeki geçişi İstanbul semalarında görüntülendi. Sıra sıra hareket eden ışıkları görenler kısa süreli şaşkınlık yaşadı. Starlink uydularını kuyruklu yıldız sandıklarını söyleyen Enes Yıldırım, “Biz arkadaşlarla oturup çekirdek yiyorduk. Gökyüzünde parlayan ışıklar gördük. Kuyruklu yıldız zannettim. Daha sonra arkadaşlarla beraber telefona videosunu çektik. Starlink olduğunu bilmiyordum. İlk başta bu ne kayıyor falan dedim. Kuyruklu yıldız olduğunu düşünüyordum, daha sonra starlink olduğunu öğrendik” dedi.

Uydu takımyıldızın tasarlanması, inşa edilmesi ve konuşlandırılması için on yıllık sürenin gerektiği, projenin toplam maliyetinin ise Mayıs 2018’de SpaceX’e 10 milyar ABD dolarına mâl olacağı tahmin ediliyordu.[13] Ürünün geliştirilmesine 2015 yılında başlandı ve 2018 yılı Şubat ayında ilk iki prototip uydu test uçuşu ile denendi. İkinci test uyduları seti ve ilk büyük çaplı konuşlandırma ise 60 adet küçük uydu barındırıyordu ve bu uçuş 24 Mayıs 2019 (UTC) tarihinde gerçekleştirildi. Starlink araştırma, geliştirme, üretim ve yörünge kontrol operasyonlarının tamamı Redmond, Washington'da bulunan SpaceX uydu geliştirme tesislerinde yapılmaktadır.

Mart 2020 yılında yayınlanan habere göre günde 6 uydu üretebilmektedir.

Aralık 2021 tarihine kadar 11 sefer yapılacak ve 660 uydu daha yerleştirilmiş olacak.

26 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gönderilen uydularla 1. faz tamamlanmıştır. İkinci faz uydu gönderimleri 570 km (350 mil) yüksekliğinde 70° eğimle yerleştirilmesi ön görülmektedir.

Senin için hazırladığımız haberler