VAR için büyük bir kriz kapıda

20.11.2020 - 16:47 | Son Güncellenme: 20.11.2020 - 16:51

VAR sisteminin 1995’ten beri kullanım hakkına sahip olduğunu belirten Antonio Ibanez de Alba ve markanın kullanımını elinde tuttuğunu kaydeden Miguel Angel Galan, VAR’ı kullanan tüm federasyonları mahkemeye vermekle tehdit etti ve hemen durmalarını istedi. İşte detaylar...

VAR için büyük bir kriz kapıda

AJANSSPOR-HABER

FIFA'nın futbol dünyasındaki hakem hatalarının önüne geçmek için uygulamaya koyduğu VAR sisteminin lisans sahipleri izinsiz kullanım nedeniyle mahkemeye gideceklerini açıkladı.

Skor'da yer alan habere göre; futbol dünyasına hakem tartışmalarını dindirmek için giren ancak farklı boyutta tartışmaların ortaya çıkmasına neden olan Video Hakem Sistemi (VAR) için büyük bir kriz kapıda… 

Mahkemeye vermekle tehdit etti

Patenti ve kullanım hakkının FIFA’da olduğu düşünülen VAR sisteminin 1995’ten beri kullanım hakkına sahip olduğunu belirten Antonio Ibanez de Alba ve markanın kullanımını elinde tuttuğunu kaydeden Miguel Angel Galan, VAR’ı kullanan tüm federasyonları mahkemeye vermekle tehdit etti ve hemen durmalarını istedi.

AS Gazetesi’nden yer alan habere göre; yaklaşık 20 yıl önce sistemi geliştiren ve patentini alan ikili FIFA’ya dava açmak için girişimlere başladı.

"İzin almadan kullanıyorlar"

İkili yaptığı basın açıklamasında, VAR’ı kendilerinin bulduğunu ve her türlü lisansın da ellerinde bulunduğunu belirterek, FIFA ve UEFA’nın kendilerinden izin almadan kullandıklarını duyurdu, mahkemeye gitmeye hazırlandıklarını belirtti.

Daha önce davayı kazandılar

Daha önce merkezi İspanya’da bulunan yayıncı Mediapro’yu “illegal kullanım” nedeniyle Avrupa Birliği Patent Ofisi’ne şikayet eden ve davayı kazanan iki ismin, gelecek 10 yıl boyunca VAR konusunda yetkili isim olduğu ve FIFA ile UEFA’dan da telif ücreti talep ettiği vurgulandı.

Anlaşma zemini aranacak

İki “mucitin”, önümüzdeki günlerde FIFA ile bir araya gelerek “ortak bir paydada buluşmaya çalışacaklarını” belirttiği ve anlaşma sağlanana kadar da VAR’ın kullanımının durdurulmasını talep ettiği ifade edildi.

“21. Yüzyılın Futbol Projesi”

NASA’da çalışan Alba’nın, 1994 Dünya Kupası’nın ardından “21. Yüzyılın Futbol Projesi” olarak VAR sistemini bulduğu ve 1999 yılında da patentini aldığını yazdı. Bu gelişmelerin üzerine FIFA ve UEFA’nın vereceği cevap merakla beklenmeye başlandı.

Senin için hazırladığımız haberler