Salzburg'un sırrı ne? Sportif direktör tek tek anlattı...

04.11.2020 - 16:30 | Son Güncellenme: 05.11.2020 - 12:27

Son dakika haberleri... Son dönemde dünya futboluna Erling Haaland gibi genç bir forveti kazandırarak adından söz ettiren Red Bull Salzburg takımının genç oyuncuları scout etme becerisi merak ediliyor. Sportif direktör Christoph Freund konuyla ilgili bilgi dolu bir röportaj verdi. Peki, Salzburg takımı genç yıldızları nasıl scout ediyor, o futbolcuları nasıl izliyor ve keşfediyor? İşte tüm detaylar...

Salzburg'un sırrı ne? Sportif direktör tek tek anlattı...

Derleyen: Hüseyin ÖZKÖK

Büyük besteci Mozart'ın doğduğu şehir olan Salzburg'da 1933'te kurulan Avusturya'nın köklü kulübü Austria Salzburg'un ülkenin dünyaca ünlü enerji içeceği şirketi Red Bull tarafından 2005 yılında satın alınmasının ardından Red Bull Salzburg, Avusturya futbolundan sonra Avrupa futboluna da damgasını vurmaya başladı.

Şampiyonlar Ligi'ne ilk kez doğrudan katıldı

Tam 11 yıl boyunca Şampiyonlar Ligi ön eleme turunu geçemeyen kulüp, Avusturya'nın 2017/18 sezonunda ülke sıralamasında 11. basamakta yer almasının avantajıyla Liverpool'un 2018/19 sezonunda hem Şampiyonlar Ligi şampiyonu olup hem de Premier Lig'den Devler Ligi vizesi almasıyla 2019/20 sezonunda Devler Ligi'ne tarihinde ilk kez doğrudan katılma hakkı elde etti. Salzburg, bu sezon ön eleme kabusunu da sonlandırarak Maccabi Tel Aviv'i play-off turunda saf dışı bırakarak üst üste ikinci kez Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkı elde etti.

Ancak Red Bull Salzburg, sadece futbolda elde ettiği başarılarla değil izlediği kadro yapılanması politikası ve scounting uygulamaları, bunun yanında Erling Haaland gibi futbol dünyasına sunduğu genç yıldızların keşfiyle adından daha fazla söz ettiren bir kulüp haline geldi. Elde edilen sportif başarılar tamamen bu uygulamaların sonucunda ortaya çıkıyor.  

İşte o isim: Christoph Freund

Bu başarılı uygulamaların mimarlarından biri ise 2006'dan bu yana kulüp yönetiminde yer alan ve 2015'ten itibaren sportif direktörlük görevini Ralf Rangnick'ten devralan Christoph Freund.

Alman spor internet sitesi Spox, 43 yaşındaki başarılı yönetici ile Salzburg'un scouting yapılanmasının perde arkasının ve özellikle de Türk kulüplerine örnek gösterilecek sözlerin yer aldığı bir röportaj yaptı.

"Felsefemize uyan antrenörler arıyoruz"

Röportajın tamamı şu şekilde:

Spox: Sayın Freund. Siz Red Bull'un kulübü satın almasıyla birlikte geldiniz. O zamanlar Salzburg'da, Niko Kovac, Alexander Zickler gibi yaşlı yıldızları transfer ediyordunuz. Şu anda ise Avrupa'nın en iyi yetiştirici kulüplerinden birisiniz. Bu dönüşüm nasıl gerçekleşti?

Freund: En önemli kilometre taşlarından biri Ralf Rangnick'in 2012 yılında kulübe gelmesidir. O, gelişiyle birlikte kulübü 180 derece başka yöne döndürdü ve yepyeni bir strateji uygulamaya koydu. Önceleri amaç şampiyonluklar almaktı. Ancak Rangnick'in gelişinden bu yana amacımız dünyanın en yetenekli oyuncularını bulmak ve onlarla hem içeride hem de uluslararası alanda başarılı futbol oynamak. Bu değişen felsefeyle birlikte karşı pres (Gegenpressing) ile hızlı hücuma çıkış gibi temel prensiplerimize uyan oyuncular yanında bu felsefemize uyan antrenörler arıyoruz.

"Ne aradığımızı biliyoruz"

Spox: Bu arama çalışmasında kaç scout çalışıyor?

Freund: Bizim tam zamanlı scoutlarımız yanında serbest çalışan scoutlarımız da var. Uluslararası kulüplerle karşılaştırdığımızda gerçekten küçük bir scouting departmanımız var. Bizim başarı anahtarımız belki de ne aradığımızı tam olarak bilmemiz. Oyun felsefemize mükemmel uyan 16-19 yaş arasında oyuncular arıyoruz. Ama potansiyel olarak o ölçülerde oyuncu transferimiz çok fazla olmuyor.

Spox: Bir scout'un günlük çalışması nasıl oluyor?

Freund: Salzburg'da çalışıyorlar ama hepsi değişik bölgelerden sorumlu. Video ve veri scouting'ini de çok sık kullanıyoruz. Bizim çocuklar sürekli seyahat ederek oyuncuları maçlarda gözlemlemeye ve kişisel olarak onlarla tanışmaya gidiyorlar. Bunun dışında o bölgelerdeki bu işi yapan önemli kişilerle fikir alışverişinde bulunuyorlar. Son yıllarda dünya çapında iyi bir scouting ağı ve önemli uluslararası ilişkiler kurduk. Bunların içinde Afrika da var. Orada sıkı bir ilişkide olduğumuz akademiler var ve onlarla büyük bir güven içinde çalışıyoruz.

Spox: Akademilerle çalışmalarınız nasıl oluyor?

Freund: Bizi izlediğimiz oyuncuların gelişimi ve yeni oyuncular olup olmadığı ile ilgili olarak sürekli olarak bilgilendiriyorlar. Ayrıca bol video ve kapsamlı genel bilgiler gönderiyorlar.

"İyi bir isim yaptık"

Spox: Akademilerin buradan kazancı ne?

Freund: Eğer oyuncu bize transfer olursa onlara tabii ki bir ödeme yapıyoruz. Böyle bir birliktelik zaten yalnızca iki taraf da bundan fayda sağlıyorsa yürür. Çok önemli bir nokta da bizim genç oyuncular arasında ilk adım için tüm dünya ve Avrupa'da iyi bir isim yapmış olmamız.

"Hemen yakınıyla temasa geçmek avantajlıdır"

Spox: Salzburg, Ocak 2018'de o zaman 18 yaşında olan Erling Haaland'ı 8 milyon Euro ödeyerek Molde kulübünden aldı. Bize bu örneğe dayanarak keşiften transfere kadar olan süreci anlatabilir misiniz?

Freund: Öncelikle, Haaland için ödenen bonservis bedeli daha düşüktü. Erling'de çok uzun bir süreç yaşadık. Onu ilk olarak 2016'da Norveç U16 Milli Takımı'nın bir maçında fark ettik. Çünkü onun maçlarından kayıt almamız mümkün olmadı bu nedenle onun maçını biz filme çektik. Erling, bizi en başta hemen etkiledi. Görevli scout'umuz o ve babasıyla derhal iletişime geçti. Potansiyel olarak ilgilenebilecek kulüplerden önce bir yetenek ve onun yakını ile temasa geçmek her zaman büyük avantajdır.

Güven veriliyor

Spox: Bu görüşmelerde oyunculara neler söyleniyor?

Freund: İki önemli nokta var. Bir yanda bizde çok erken yaşta uluslararası maçlara çıkabileceğini söylüyoruz. Diğer taraftan da Salzburg gibi sakin bir çevresi olan bir şehirde baskı altında kalmadan kendini çok iyi geliştirebileceğini.

"Haaland ne istediğini biliyordu"

Spox: Siz sportif direktör olarak Haaland ile ilk olarak ne zaman görüştünüz ve ona neler söylediniz?

Freund: 2018'de. Onu çok odaklanmış, akıllı ve kendinden emin olarak gördüm. Ne istediğini tam olarak biliyordu.

Bir oyuncu kaç kez izlenir?

Spox: Bir oyuncu transferi düşünülmeye başlanana kadar kaç kez izleniyor?

Freund: Normalde 20 ile 40 arası. Ama bazen çok yetenekli bir oyuncuyu hızlı davranarak ikna etmemiz gerekebiliyor.

Spox: Scouting sürecinde maç izlemelerin ve karşılıklı konuşmanın dışında nelere önem veriliyor?

Freund: Mümkün olduğunca ilgilendiğimiz oyuncunun karakteri konusunda bilgi toplamaya çalışıyoruz. Bununla birlikte eğer gerçekten onu transfer edersek, belli durumlarda nasıl davranmamız gerektiğini bilebiliyoruz. Bir insanın nasıl tepkiler verdiği bilinirse doğabilecek problemlere daha iyi ve bireysel olarak müdahale edilebilir.

Aile ortamı önemli

Spox: Bir yeteneğin transferinden sonra kulüp ne gibi önlemler alıyor?

Freund: İlk olarak oyuncuya uygun bir ev buluyoruz. Gerektiğinde yanına bir Almanca öğretmeni veriyoruz ve Salzburg'a daha kolay alışması için gerekenleri yapıyoruz. Bunun için 3-4 kişiden oluşan bir uyum ekibimiz var. Bu ekip oyuncularımıza sadece maçlarda değil özel hayatlarında da sürekli eşlik ediyorlar. Şehri tanıtıyorlar, birlikte organizasyonlar yapıyorlar. Yabancı transferinde de sadece yoğun ve aile ortamı sağlayacak şekilde ilgilenebileceğimiz sayıda oyuncu alıyoruz.

Spox: Keşfettiğiniz yetenekler iyi performans gösterdiklerinde çok hızlı şekilde büyük kulüplere gidiyorlar. Örneğin Haaland sadece 1 yıl içinde 20 milyon Euro'ya Dortmund'a transfer oldu. Bu sizi ne kadar üzüyor?

Freund: Erling sadece bu bakışla özel bir hikaye olmadı. Bizi kesinlikle üzmüyor bu tip durumlar. Çünkü konseptimizin bir parçası olduğu için aksine bizi gururlandırıyor. Oyuncu bir sonraki adımı atıyor biz de transfer geliri elde ederek sonraki yeteneklere yatırım yapmak ve scouting için para kazanıyoruz. Ayrıca kadromuzdaki diğer yetenekler için yer açılıyor. Giden oyuncular bizim iyi ve doğru yolda olduğumuzun bir kanıtı.

Spox: Geçmişte Salzburg'dan bazı oyuncular Leipzig'e transfer oldular. Sizin için oyuncuların başka kulüp yerine aynı camia içindeki Leipzig'e gitmesi daha mı iyi?

Freund: Bir oyuncu hangi kulübe gideceğine kendisi karar verir. Buna bizim müdahalemiz yok. Ayrıca bizim için ilişkinin anlamı sınırlı.

Spox: Kendinizi hiç Leipzig'in baskısı altında hissettiniz mi?

Freund: Hayır biz özerk bir kulübüz ve kararlarımızı kendimiz veriyoruz.

Spox: Kulüpteki scouting sürecinin gelecekteki gelişmesi nasıl olacak?

Freund: Teknik olanakların sürekli artmasıyla oyuncu verilerinin önemi giderek artacak. Ama burada yine de dikkatli olmak lazım. Sonuçta bunların hepsi insanla ilgili. Bütün bu gelişmelerden bağımsız FC Red Bull Salzburg insani vasıflarından emin olmadığı oyuncuları asla transfer etmeyecek.

"Ajax beni etkiliyor"

Spox: Avrupa'da scouting çalışmaları ile etkileyen başka kulüpler var mı?

Freund: Aklıma birçok kulüp geliyor. Ajax, Atalanta, Nordsjaelland, Midtjylland gibi. Bu kulüpler oyuncu yetiştirme ve scouting konusunda felsefesi olan ve buna göre hareket eden kulüpler. Ajax mesela beni elde ettikleri yüksek transfer bedelleriyle etkiliyor.

Spox: Ajax, mesela Salzburg'da Haaland'ta olduğu gibi sözleşmeden çıkış bedeli uygulaması yapmadığı için önemli kazançlar elde ediyor değil mi?

Freund: Evet, biz de o noktaya gelmeyi hedefliyoruz. Sözleşmeleri mümkün olduğunca çıkış maddesi olmadan yapmaya çalışıyoruz. Ama bu her zaman mümkün olmuyor.

"Antrenörleri de takip ediyoruz"

Spox: Salzburg geçtiğimiz yıllarda sadece çok yetenekli oyuncular değil Adi Hütter, Roger Schmidt veya Marco Rose gibi çok iyi antrenörler de çıkarttı. Antrenör scouting'i ne derece rol oynuyor kulüpte?

Freund: Antrenör scouting'inin bizde çok ciddi bir önceliği var. Antrenörler kulübün en önemli kişileri. Çünkü genç yeteneklerin ve takımın gelişiminde en büyük etkiyi onlar yapıyor. Biz aynen genç oyuncuları aradığımız gibi sürekli olarak genç ve yetenekli antrenörler bulup onları çok geç olmadan kulübe kazandırıp akademimizde gelişmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Oyuncularda olduğu gibi antrenörlerde de bir takip listemiz var.

Antrenör scouting'i nasıl yapılır?

Spox: Antrenörlerde oyuncularda olduğu kadar çok fazla veri elde etmek mümkün değil. Antrenör scouting'i daha çok nelere bağlı?

Freund: Bir antrenörle ilgilendiğimizde onu antrenmanlarda ve tabii maçlarda izliyoruz. Temel beklentimiz oyun felsefesi. Önemli bir nokta da takımın bazı durumlarla nasıl başa çıktığı. Bir takımın yenen veya atılan gole verdiği tepki antrenörün becerileri konusunda çok şey söyler. Ayrıca bir takımın genel olarak sahaya nasıl çıktığı, oyuncuların birbirleriyle ilişkileri ve antrenörün saha kenarındaki enerjisi de önemli.

Spox: Oyuncularda olduğu gibi antrenörleri de transfer etmeden önce uzun süre izleyip daha sonra iletişim kuruyor musunuz?

Freund: Başka kulüplerde iyi işler çıkartan ve bizim ilgimizi çekebilecek antrenörlerle tabii ki kontak kuruyoruz. Antrenörün ardındaki kişiliği görmek, onu tanıyıp anlamak için sıklıkla iletişime geçiyoruz.

Spox: Takımınızda gelecekte iyi antrenör olur dediğiniz oyuncu var mı?

Freund: Birkaç tane var hatta. Örneğin Kaptan Andi Ulmer. Uzun süredir kulüpte ve genç oyuncuları neredeyse sahadaki bir antrenör gibi yönetiyor. Günün birinde iyi bir antrenör olabilir.

Senin için hazırladığımız haberler