Galatasaray, Mert Hakan'dan 5 milyon Euro alabilir mi?

26.06.2020 - 16:05 | Son Güncellenme: 26.06.2020 - 16:10

Galatasaray ile Mert Hakan Yandaş arasındaki durumu Ajansspor'a değerlendiren avukat Alpay Köse, sarı-kırmızılıların yetenekli oyuncudan 5 milyon Euro tazminat almasının zor olduğunu söyledi.

Galatasaray, Mert Hakan'dan 5 milyon Euro alabilir mi?

BURHAN CAN TERZİ - AJANSSPOR ÖZEL

Ön prokol imzaladığı halde Galatasaray yerine Fenerbahçe'ye gitmeyi tercih eden Sivassporlu Mert Hakan Yandaş tartışması sürüyor.

Medyaya da yansıyan iddialara göre sarı kırmızılılar protokole uymadığı gerekçesiyle Galatasaray, yıldız oyuncudan 5 milyon Euro tazminat talep ediyor!

Protokol yapıldı ama imza parası yatırılmayınca Fenerbahçe'yi seçti

Önce tabir caizse kasedi biraz başa saralım: Bu sezon sonu Sivasspor ile sözleşmesi sona erecek Mert Hakan Yandaş ile Galatasaray geçen Aralık ayında protokol yaptı. Bu protokol Mart ayındaysa kesinleştirildi. Buna göre sarı kırmızılı yönetim 15 Haziran’a kadar oyuncunun imza parasını yatırmayı taahhüt etti.

Ancak imza parası yatırılmayınca devreye giren Fenerbahçe, oyuncuyla 10 milyon lira imza parası, 12 milyon lira da yıllık maaş karşılığında ön sözleşme yaptı.

Galatasaray cephesi yaşanan süreç sonrası şoke olurken, derhal protokol koşullarının devreye sokulması için harekete geçildi.

Kulüpten resmi bir açıklama yapılmasa da Mert Hakan Yandaş'tan 5 milyon Euroluk bir tazminatın talep edileceği öne sürülüyor. 

5 milyon Euroluk tazminat maddesi iddiası bize de ulaşmış, hatta Radyospor’daki programlarda dile getirmiştik. Ancak Ajansspor için daha somut verilere ulaşmak için çalışırken, iddialar medyaya düştü. Hürriye'teki habere göre Galatasaray, Yandaş'ı mahkemeye verecek.

Sürecin hukuki boyutlarını spor hukukçusu Avukat Alpay Köse’ye sorduk. İşte Köse'ye yönelttiğimiz sorular ve aldığımız cevaplar:

Galatasaray’ın yaptığı protokol geçerli mi?

FIFA’ya göre sözleşmesinin bitmesine 6 ay kalan bir futbolcu, başka bir kulüple görüşebilir, protokol yapabilir ama Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) mevzuatında böyle bir konu yok. Güncel kulübünden yazılı olarak görüşme için izin talep edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla TFF’ye göre bu protokol hükümsüzdür. Uyumsuzluk Çözüm Kurulu’na (UÇK) ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karardan dolayı Galatasaray yerel mahkemeye başvuracaktır. (Mahkeme UÇK'yı tek ve nihai karar merci olarak görülemeyeceğine hükmederek, mahkeme yolunu açmıştı)

Mücbir sebep olmaz

Galatasaray 5 milyon Euro'yu alabilir mi?

Sanmıyorum, mahkeme belki daha az bir tazminata karar verebilir fakat Galatasaray’ın da bu protokolde parayı ödemesi gereken bir tarih olduğu biliniyor. Bu tarihte para yatırılmadıysa Galatasaray’ın savunması zora girer. Ayrıca tarih son tarih 15 Haziran ise, 15 Haziran’da ödenmeliydi. Sezon sonu denilerek bu konu mücbir sebep olamaz.

Evet, Avukat Alpay Köse'ye göre eldeki bilgiler ışığında Galatasaray'ın Mert Hakan Yandaş'tan 5 milyon Euro tazminat alması zor görünüyor.

FENERBAHÇE’DEN GÜVENCE Mİ VERDİ?

Öte yandan Mert Hakan Yandaş, Fenerbahçe ile sözleşme yapmadan önce, hukuksal bir sıkıntı çıkıp çıkmayacağını sarı lacivertli yetkililere sorduğu ve bu konuda güvence aldığı da öne sürülüyor. Buna göre Fenerbahçe cephesi, parasal bir cezayla karşı karşıya kalması halinde bunu üsleneceği taahhüdü verdiği iddiası da spor kulislerinde konuşuluyor.

GALATASARAY'A TFF CEZA VERECEK Mİ?

Yandaş meselesinin bir boyutu da Galatasaray'ın görüşme için Sivasspor'dan izin almaması. Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz, kamuoyuna yansıyan demeçlerinde Galatasaray'ın kendilerinden izin almadığını belirtmişti. Hatta Galatasaray'ın TFF'ye şikâyet edileceği de açıklanmıştı.
Bu tür durumlarda konuya TFF Etik Kurulu bakıyor.

Senin için hazırladığımız haberler