Prens Philip Neden Kral Değil?

09.04.2021 - 19:32 | Son Güncellenme: 09.04.2021 - 19:58

İngiltere Prensi Philip Mountbatten bugün hayatını kaybetti. 73 yıldır Kraliçe Elizabeth ile evli kalan Prens Philip neden kral değildi? İşte cevabı...

Prens Philip Neden Kral Değil?

İngiltere Kraliyeti bugün 73 yıllık üyesini kaybetmenin hüznünü yaşıyor. 1947 yılında Kral 6. George'nin küçük kızı 2. Elizabeth ile evlenen Teğmen Philip Mountbatten bugün hayatını kaybetti. Almanya, İskoçya ve diğer Avrupa ülkelerinde sürgün hayatı yaşadıktan sonra 2. Dünya Savaşı için Almanya'ya karşı göğüs göğüse çarpışan Philip, aynı zamanda 2. Dünya Savaşı'nı gören sayılı kişilerden biriydi. Bugün 99 yaşında hayata gözlerini yuman Prens Philip Mountbatten arkasında sayısız gizem bıraktı. Bu gizemlerden en dikkat çekici olanıysa, neden kral olmadığı. Yani, Kraliçe 2. Elizabeth ile evlenen Philip'in normalde Kral unvanını alması gerekmez miydi? Yoksa İngiltere'de bu durumu kapsayan başka bir şey mi var? Prens Philip neden kral değildi? İşte merak edilenler...

Prens Philip neden kral değildi?

1947 yılında Elizabeth ile dünya evine giren Prens Philip, hayatı boyunca Prens unvanını taşıdı. Eşi kraliçe olmasına karşın neden Philip kral unvanını almadı? İngiltere'de, Büyük Britanya'da ve krallık genelinde kraliçe eşlerine kral unvanı verilmiyor. Kral unvanından ziyade "Monark Eş" unvanı veriliyor. Yani bir nevi, yönetimde kraliçe ile eşit güce sahip olsalar da görünür de kraliçenin yardımcısı olarak görünüyorlar. Son söz, her zaman için kraliçenin iki dudağından çıkıyor. 

Tarihte örnekleri var...

Büyük Britanya Krallığı'nın ilk kraliçesi 2. Elizabeth değil. Elizabeth'ten önce adının birincisi Elizabeth dahil olmak üzere İngiltere tarihine ve dünya tarihine damga vurmuş onlarca kadın yönetici gelmiş. Ve kraliyet olgusu her zaman kadın üzerinden; yani kralın çocukları üzerinden akmış. Nitekim, tarihten acımasız biçimde silinmeye çalışılan Tudor Hanedanlığı'nın 6 yöneticisinden 3'ü kadındı. Lady Jane Grey, I. Mary ve I. Elizabeth, İngiltere'yi yöneten kadınlar arasındaydı. 

 

İngiltere'nin görkemli tarihinde hep kadınlar vardı...

Tudor Hanedanlığı'ndaki kadınların hakimiyeti, Stuart Hanedanlığı ve Windsor Hanedanlığı'nda da sürdü. Stuart Hanedanlığı fertlerinden II. Mary ve Kraliçe Anne, döneminin en etkin yöneticileri arasındaydı. Özellikle 19. Yüzyılda hüküm süren Büyük Victoria, Avrupa'yı avucunun içine almış; dönemin en güçlü devletine sahip bir yöneticiydi.

Tarihe ilgi duyan duymayan herkes Kraliçe Victoria'nın varlığından haberdardır. 19. Yüzyıl İngiltere'sinin lokomotifi Victoria'nın eşi de hiçbir zaman kral unvanını alamadı. Prens Albert, ölene dek Prens olarak ve Victoria'nın eşi olarak anıldı. 

Senin için hazırladığımız haberler