Çarpıcı rapor: 'Futbol oynamaya engel bir durum yok'

28.04.2020 - 13:27 | Son Güncellenme: 28.04.2020 - 13:37

Çarpıcı rapor: 'Futbol oynamaya engel bir durum yok'

Danimarka’nın Aarhus Üniversitesi’nden üç araştırmacı, elit seviyedeki futbol maçlarında Covid-19’a yakalanma riskine dair detaylı bir çalışma yaptı. Viroloji uzmanı Allan Randrup Thomsen’e göre futbol maçlarının oynanmasından bir sakınca yok. Tabii belli şartlara uyulması koşuluyla...

Futbol dünyası maçların tekrar ne zaman başlayacağını tartışıyor. Her ülke farklı bir tarih belirlemiş durumda. Güney Kore 8 Mayıs’ta start verecek. Polonya 29 Mayıs’ta maçları başlatmayı planlıyor. Türkiye’de ise Süper Lig’in 12 Haziran’da başlaması en olası senaryo.

Peki maçların tekrar başlaması koronavirüsün yayılımını hızlandırabilir mi? Oyuncuların, antrenörlerin ve diğer görevlilerin sağlıkları tehlikeye girer mi?

İşte bu yönde araştırmalar devam ediyor. Danimarka’dan maçların tekrar oynanmasıyla ilgili umut veren bir haber geldi.

14 maçı detaylıca izlediler!

Aarhus Üniversitesi Toplum Sağlığı Enstitüsü’nde görevli üç araştırmacı maçlarda futbolcuların Covid-19’a yakalanma riskine dair bir çalışma yaptı.

Bu çalışmada Danimarka Süper Ligi’nden 14 maçta futbolcuların hareketleri analiz edildi.

Raporu okuyan Kopenhag Üniversitesi Viroloji Profesörü Allan Randrup Thomsen’e göre maçların oynanmasından bir sakınca bulunmuyor. İşte Thomsen’in açıklamalarından öne çıkanlar:

“Danimarka Ulusal Sağlık Ajansı bir kişinin enfekte olması için karşısındaki koronavirüslü bir kişiyle iki metreden az mesafede en az 15 dakika temasta bulunması gerektiğini söylüyor. Futbol gibi kısa temaslı sporlarda kritik bir risk bulunmuyor. Özellikle açık havada oynanıyorsa.”

Bunlar yine yasak olacak!

Futbolcular formalarını değiştirmediği, beraber duşa girmediği, birbirlerini kucaklamadıkları, el yıkama rutinlerini dikkatli bir şekilde yaptıkları, hapşırırken veya öksürürken yüzlerini dirsekleriyle kapattıkları müddetçe futbol oynamaya engel bir durum bulunmuyor.”

Rugby ve Amerikan futbolunda durum farklı!

“Normal futbolda sorun yok. Ama Amerikan futbolu ve rugby ile ilgili çekincelerim var çünkü orada çok fazla yakın temas var. Fakat futbolda kısa süreli temaslar oluyor. O yüzden daha güvenli diyebilirim.”

Lig Direktörü Claus Thomsen de raporda yazanlardan memnun. Raporun ilgi çekici olduğunu söyleyen Thomsen ligle ilgili yaptıkları değerlendirmeye bunu da ekleyeceklerini açıkladı.

Danimarka Ligi ne zaman başlayacak?

Danimarka’da maçların 24 Mayıs’ta başlaması planlanıyor.

İlk etapta maçlara seyirci alınması beklenmiyor.

AJANSSPOR

Senin için hazırladığımız haberler