TFF, kendi Covid-19 talimatını çiğnedi

02.07.2020 - 17:43 | Son Güncellenme: 02.07.2020 - 17:43

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen Süper Lig, TFF 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarına ilişkin talimatnamesini çiğnedi.

TFF, kendi Covid-19 talimatını çiğnedi

Hüseyin Özkök-Ajansaspor Analiz

Türkiye Futbol Federasyonu'na bağlı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) ve Tahkim Kurulu'nun bağımsız olmadığını yıllardan beri hepimiz biliyoruz. Bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de geçtiğimiz aylarda TFF aleyhine verdiği kararlarla da hukuksal olarak tescil etti.

Çünkü örneğin Almanya'da Almanya Futbol Federasyonu Genel Kurulu'nda üyeler tarafından bağımsız adaylar arasından seçilen disiplin ve tahkim kurullarının üyeleri bizde TFF Başkanı tarafından oluşturuluyor. Başkan önce futbolla pek alakası olmayan kişilerden bir yönetim oluşturuyor ve seçim yapılıyor. Ancak kurullar seçimden sonra göreve gelen başkan tarafından birkaç hafta süren “istişareler” sonucunda oluşturuluyor. Hal böyle olunca da bu kurulların üye ve başkanları bağımsızlık vasıfları olmadan görev yapıyor. Zaten yıllardan beri alınan kararların çoğunlukla tartışılması bu durumun bir doğal sonucu ve biz artık bunlara alıştık.

Ama geçtiğimiz günlerde alışık olmadığımız ve yeni bir durum ile karşı karşıya kaldık. Çünkü PFDK, son olarak Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu'na verdiği adeta ödül niteliğindeki sözde cezalarla işi bir başka boyuta taşıdı.

Nasıl olduğunu gelin anlatalım.

TFF, Süper Lig ve 1. Lig başlamadan hemen önce “Covid-19 salgını nedeniyle ara verilen Süper Lig, TFF 1. Lig ve Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarına ilişkin talimat” başlıklı bir metin yayınlayarak futbolun tüm unsurlarının pandemi döneminde oynanacak maçlar için uyması gereken kuralları açıkladı.

Ancak bu talimatın ilk falsosu yayınlandığı gün ortaya çıktı. Çünkü talimatın 8. Maddesinde protokol tribününe girecek kişilere ayrıcalık tanınmıştı. Daha önce sağlık kurulu tarafından hazırlanan Futbola Dönüş Protokolü'nde tribüne girecek herkese getirilen test yaptırma zorunluluğu nedense protokol tribününe girecek insanlardan aniden esirgenmişti!

Talimatın ilgili maddesi ise şu şekilde yayınlandı:

MADDE 8- AKREDİTASYON

“3- Protokol tribününde yer alacak kişilerin test yaptırma zorunluluğu olmamakla birlikte iş bu talimatta belirtilen sağlık ve sosyal mesafeye ilişkin tüm kurallara uymaları zorunludur. Bu kişiler stadyumun diğer alanlarına akredite edilemezler, protokol tribünü veya protokol tribünü olarak kullanılan alanlar hariç olmak üzere, akredite alanlara ve soyunma odalarına giremezler. Protokol tribününde yer alan kişilerin akredite alanlara girmeleri halinde 60 günden az olmamak üzere hak mahrumiyeti cezası ve Süper Lig kulübü yöneticileri için 100.000 TL'den 300.000 TL'ye, 1. Lig kulübü yöneticileri için 50.000 TL'den 150.000 TL'ye kadar para cezası verilir."

Düşünün TFF bu özel döneme ait bir talimat yayınlıyor ve protokole gireceklere test mecburiyeti koymayarak zaten potansiyel virüs taşıma riski bulunan insanları stada sokmuş oluyor. Ama yine de talimatta deniyor ki “Başka alanlara giremezsiniz, girerseniz bunun ciddi bir cezası var."

Yani bırakın kavga için geçmeyi o alanı sebepsiz yere yanlışlıkla dahi terk ederseniz bile talimata göre bu cezaları almanız söz konusu. Neden? Çünkü ortada çok tehlikeli bir salgın var ve işin şakaya gelir tarafı yok.

Bu maddeyi okuyunca yine iyi niyetle düşündük ki, tamam protokol mensupları test yaptırmayacaklar ama test olan insanların bulunduğu diğer alanlara da kesinlikle giremeyecekler ve bunu ihlal etmeleri halinde en az 60 gün hak mahrumiyeti ile 100.000 ila 300.000 TL arası para cezası alacaklar. Çünkü madde çok açık şekilde bunu ifade ediyor.

İşte bu talimatın yayınlanmasından 1 hafta sonra Alanyaspor ile Trabzonspor Alanya'da karşılaştı. Maçın bitiminin hemen ardından yaşanan “rezillikler” tüm Türkiye'nin gözü önünde gerçekleşti. Protokol tribününden diğer akredite alanlara ve sahaya Covid 19 talimatı ve tehlikenin büyüklüğüne rağmen sorumsuzca girişler yapıldı. İşin kavga kısmını saymıyorum bile.

Bütün bunların ardından sevkler yapıldı ve PFDK cezaları açıkladı.

Çavuşoğlu'na 7 Ağaoğlu'na 15 gün men cezası verildi

Şimdi düşünün. Alanyaspor-Trabzonspor maçı oynanıyor ve maçın hemen ardından olaylar çıkıyor. Yumruklaşma, küfürleşme, saldırı, sahaya atlama gibi cezayı gerektirecek şeyler bir yana, aslında yaşananlarda bambaşka ve cidden tehlikeli bir durum söz konusu. Başta Ahmet Ağaoğlu olmak üzere bazı kişiler TFF'nin yayınladığı talimatı hiçe sayarak test edilmeden girdikleri ve sadece çıkış kapısını kullanabilecekleri tribünden diğer akredite alanlara geçip bununla da kalmayıp sahaya atlayarak oyuncular ve takım mensuplarını düşüncesizce tehlikeye atıyorlar. Yaşananlardan sonra sorumlular doğal olarak PFDK'ya sevk ediliyor ve sonrasında da komik cezalar açıklanıyor.

Covid-19 salgını gibi ülkemizin ve dünyanın gündemini aylardır meşgul eden ve bilim insanlarınca bulaşma riskinin çok yüksek olarak değerlendirildiği bir hastalık ve buna bağlı olarak insan sağlığı söz konusuyken PFDK'nın çok “pişkin” bir şekilde hafifletici sebep olmaması gereken bir konuda disiplin talimatının 12 ve 13. Maddelerini gerekçe göstererek özellikle Ahmet Ağaoğlu'na “komik” bir ceza vermesini anlamak gerçekten mümkün değil. İşin garip yanı tahrik ettiği söylenen kişilerin Trabzonspor Başkanından daha az ceza almış olmaları. 

Ahmet Ağaoğlu'nun cezasının indirimine emsal gösterilen talimat maddeleri ise şunlar:

MADDE 12 – HAKSIZ TAHRİK

(1) Fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır.

(2) Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir.

MADDE 13 – TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ

(1) Kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir.

(2) Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

Görüleceği gibi ortada sadece bir fiil olduğunda yani Alanyaspor-Trabzonspor maçından sonra saldırı, yumruklaşma, küfürleşme, yumruklaşma olduğunda bu maddelere göre bir indirime gidebilirsiniz. Ama yanlışlıkla bile geçtiğinizde minimum 60 gün hak mahrumiyeti ve yüksek miktarda para cezası alacağınız bir ihlali tahrik maddeleriyle adeta hoş göstermek, ayrıca diğer bütün eylemleri sportmenliğe aykırı hareketler olarak değerlendirip ufak para cezasıyla geçiştirerek iki ayrı olayı tek potada eritme “cinliği” ancak Türkiye'deki PFDK'dan beklenecek bir işti, bu kurul onu da yaptı.

Bu işin doğrusu TFF'nin Covid-19 talimatıyla diğer tüm olayların birbirinden ayrılarak değerlendirilmesiyle olurdu. Biz de zaten olayların hemen akabinde Ahmet Ağaoğlu'nu “minimum 60 gün men cezası bekliyor” şeklinde bir analizi bu nedenle yapmıştık. Ancak TFF ve PFDK her zaman olduğu gibi bizi yanıltmayı başardı.

Yasal uyarı: Bu haber Ajansspor.com tarafından yazılmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Senin için hazırladığımız haberler