"Troya Açık Su Yüzme Yarışı"na doğru

19.06.2018 - 18:39 | Son Güncellenme: 19.06.2018 - 18:39

Çanakkale'de, "2018 Troya Yılı" etkinlikleri kapsamında bu yıl ilki düzenlenecek "Troya Açık Su Yüzme Yarışı", 29 Temmuz'da yapılacak.

Vali Orhan Tavlı, kentteki bir otelde düzenlenen yarışmanın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kale Seramik ana sponsorluğunda Türk Spor Vakfı (TSV), Çanakkale Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Kepez Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirilecek etkinliğin, Çanakkale'de yapılmasından mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Çanakkale ruhunun doğduğu kentte ve Troya'nın bereketli topraklarının kenarında bulunan Çanakkale Boğazı'nda bu yıl ilki gerçekleştirilecek yarışmanın uluslararası anlamda da büyük bir organizasyon olduğunu vurgulayan Tavlı, "Yarışmanın güzel olmasını ve ağustos ayında açılacak olan Troya Müzesi'nin de ülkemize, Çanakkalemize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum. 2018 Troya Yılı'nda Anadolu'nun kadim değeri Troya'da, Çanakkale'de buluşalım istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Amacımız Türkiye'de yüzmeye dönük ilginin artmasını sağlamak"

Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de etkinliğin ilkinin yapıldığını belirtti.

Tüzmen, tarihi kayıtlarda yüzmenin, savaş sporu olarak askeri eğitimlerde kullanıldığına dair yazılar bulunduğunu hatırlatarak, "Mısır, Akat, Ege Denizi ve Akdeniz civarındaki bütün ülkelerde önemli bir spor etkinliği ve savaş sporlarının geliştirilmesi amacıyla kullanıldığına dair tarihi kanıtlar var. Ülkemizde, dünya paralelinde olmak üzere ilk müsabakaları 19. yüzyılda görüyoruz. Zaten olimpiyat spor dalı olarak yüzmenin kabulü de 19. yüzyılda oluyor. Daha sonra 20'inci yüzyılda da bayanlar da bu işin içerisine dahil ediliyor. Günümüzde artık kadın ve erkek müsabakaları beraber yapılıyor." diye konuştu.

Yüzme maratonlarının ciddi rekabet isteyen maratonlar olduğunu dile getiren Tüzmen, şöyle devam etti:

"Dünyada tanınır hale gelmesi için de işin baştan çok sıkı tutulması gerekir. Biz Boğaziçi Yüzme Maratonu'nu başlattığımız zaman senelerce arkasında durduk, dar bir kadroyla başladı ve bundan sonra dünyaca ünlü bir maraton haline geldi. Şimdi aynı şeyler Çanakkale'de de geçerli olacak. Maratonun bir hedefi de Çanakkale ve Türkiye turizmine katkı sağlamak. Çünkü uluslararası maratona dünyanın dört bir tarafından gelen hem yüzücüler hem de turist grubunu bir hafta süreyle Türkiye'de ağırlamış oluyoruz. Bu etkinliğin daha fazla bir şekilde dünyaya tanınırlığını anlatmak amacıyla olimpiyat ve dünya şampiyonu Ute Hashner-Brückner'i getiriyoruz. O da ailesiyle birlikte misafirimiz olacak, Çanakkale'de kalacak. Eski tabirle 'Doğu Alman' yüzücü olduğu için Türkiye'ye hiç ziyarette bulunmamış. Uluslararası bir sporcunun buraya gelmesi bizler için önemli. Amacımız Türkiye'de yüzmeye dönük bütün ilginin artmasını sağlamak, Çanakkale ve Türkiye turizmine katkı sağlamak ve uluslararası alanda da görmek istediğimiz milli sporcuları yetiştirmek."

Tüzmen, etkinlikte toplumsal bilince katkı sağlamak adına bu ilk yarışta tişört, bone ve diğer materyallerin kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için mor renkte hazırlandığını sözlerine ekledi.

Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, Kale Seramik Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Direktörü Rana Birden Çorbacıoğlu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Organizasyon Komisyon Başkanı Bilal Porsun, Organizasyon Kurumsal İletişim Direktörü Funda Özyurt Argun, Organizasyon Sorumlusu Ahmet Çelik ile davetliler katıldı.

Dünyaca tanınmış birçok yüzücünün katılacağı yarış, 29 Temmuz'da İkinci Kordon'dan başlayıp Kepez Belediyesi Halk Plajı'nda sona erecek.

Yarışa katılacak yaklaşık bin sporcu, boğazdaki batıklardan Mesudiye Zırhlısı'nın üzerinde kulaç atacak.

Senin için hazırladığımız haberler