Doğan Babacan kimdir, kaç yaşında, neden öldü? | Hangi takımlarda oynadı?

18.05.2018 - 11:49 | Son Güncellenme: 18.05.2018 - 11:49

Doğan Babacan kimdir, sorusu merak ediliyor. Dünya Kupası'nda ilk kez görev alan ilk hakem Doğan Babacan hayatını kaybetti. Babacan, FIFA Dünya Kupası finallerinde maç yönetmiş ilk Türk hakem olarak tarihe geçti. Türk futbol tarihine geçen ve Dünya Kupası’nda maç yönetin ilk Türk hakem olan Doğan Babacan vefat etti. Peki, Doğan Babacan kimdir, kaç yaşında, neden öldü? Hangi takımlarda oynadı? İşte detaylar...

Doğan Babacan kimdir, kaç yaşında?

FIFA Dünya Kupası finallerinde maç yönetmiş ilk Türk hakemdir.

Doğan Babacan, 5 Nisan 1930 tarihinde Hamdi ve Fatma Belkıs Babacan çiftinin 4’üncü çocuğu olarak İstanbul Beşiktaş‘ta doğmuştur. Beyoğlu Lisesi’nde okudu. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Umum Müdürlüğü’nde memur olarak çalıştı.

1946 yılında Beşiktaş Genç Takımı’nda futbola başladı. 1954 yılında sakatlanınca futbolu bıraktı. 1955 yılında hakemliğe başlayana kadar Beyoğluspor, Karşıyaka, Kasımpaşaspor, Emniyet ve Hacettepe kulüplerinde futbol oynadı. 1964’te ilk milli müsabakasını yönetti. 1969 yılında FIFA kokartını taktı.

1952 yılında askere gitti. Kasım 1953’te terhis oldu. 1954 yılında dizinden sakatlandığında futbolu bırakınca Yapı Kredi Bankası’na memur olarak girdi. 1960 yılına kadar muhasebe şefi olarak çalıştı. Ayrıldıktan sonra Mahalle arkadaşlarının kurduğu hastane malzemeleri satan ‘Doktor Şerafettin ve Ortdür oldu.Daha sonra Elmadağ’da bir benzin istasyonu sahibi oldu.

Münih 1972 Olimpiyat Oyunlarında ve 1974 FIFA Dünya Kupası’nda Hakem olarak görev yaptı. 1974 FIFA Dünya Kupası Batı Almanya–Şili maçında Şili’li futbolcuya gösterdiği kırmızı kartla FIFA Dünya Kupası tarihinin ilk kırmızı kart gösteren hakemi oldu.

Tarih 14 Haziran 1974′ü gösteriyordu… Doğan Babacan, Batı Almanya’da düzenlenen kupada, ev sahibi takımın Şili ile oynadığı maçta Dünya Kupaları’ndaki ilk kırmızı kartı gösterdi. Berlin‘de 110.000 kişinin önünde Alman oyuncu Berti Vogts’a sert giren Şilili Carlos Caszely’yi soğukkanlı bir şekilde oyundan atarak hem hafızalara kazındı hem de tarihe geçti. O maç aylarca Alman ve Avrupa televizyonlarına konu oldu. Bu arada Dünya Kupası’nda sarı ve kırmızı kart uygulaması ilk kez 1970 Meksika‘da başlamıştı. Ancak o turnuvada kırmızı kart gören oyuncu olmamıştı.

1978 yılında hakemliği bırakmadan önce 10 yıl FIFA kokartlı hakem olarak görev yaptı. En son 1978 yılında Fenerbahçe ve Trabzonspor‘un oynadığı Cumhurbaşkanlığı Kupa maçını yönettikten sonra hakemliği bıraktı.

Bu arada hakemliği bıraktıktan sonra Beşiktaş taraftarı olduğunu açıklayan Babacan, kariyerinde Siyah-Beyazlı takımın 20’ye yakın maçını yönetmiş, Kara Kartal bu maçların sadece 2’sini kazanabilmiştir.

MHK ve Futbol Federasyonu eğitim kadrosunda görevlerde bulundu. Hakemlik üzerine 4 kitap yazmıştır. Merkez Hakem Kurulu’nda hakemlere kılavuzluk yapmaktadır.

Doğan Babacan, İlk eşi ile bankada çalışırken tanıştı. 1955’te evlendi, 1956’nın Ağustos’unda kızı Figen doğdu. Eşi hastalıkan ile ikinci evliliğini yaptı.

FIFA Dünya Kupası

FIFA Dünya Kupası, uluslararası alanda futboldan sorumlu en üst düzey yönetim organı olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) üyesi ülkelerin erkek millî takımlarının katılabildiği uluslararası futbol turnuvası. 1930'daki ilk turnuvadan beri, II. Dünya Savaşı sebebiyle gerçekleştirilemeyen 1942 ve 1946 yılları dışında dört yılda bir düzenlenmektedir.

Turnuvanın geçerli statüsünde, turnuva öncesindeki üç yıl boyunca süren eleme aşaması vardır. Günümüz itibarıyla FIFA üyesi 211 ülkenin katılabileceği elemeleri geçmeyi başaran takımlar, FIFA Dünya Kupası Finalleri adını taşıyan final aşamasında mücadele eder. Finallerde, o yılın turnuvasına ev sahipliği yapmasından ötürü eleme oynamaksızın direkt olarak katılan ev sahibi ülke veya ülkelerle birlikte toplamda 32 millî takım yer alır. Dörder takımdan oluşan sekiz gruba ayrılan katılımcılar, bu ilk aşamada grubundaki diğer takımlarla birer maç yaptıkları birinci turda yarışır. Grupları ilk iki sırada tamamlayan takımlar, tek maçlı eliminasyon sistemiyle gerçekleştirilen ikinci aşamaya geçer. Final maçını kazanan takım şampiyon olurken üçüncü takımı belirleme amacıyla yarı finalde kaybedenler arasında bir üçüncülük maçı oynanır.

Günümüze kadar düzenlenmiş olan toplam 20 turnuvada 8 farklı takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Her turnuvaya katılmış olan tek takım konumundaki Brezilya, kazandığı beş şampiyonluk ile kupanın en başarılı takımıdır. İtalya ve Almanya dörder; Arjantin ve Uruguay ikişer; İngiltere, Fransa ve İspanya ise birer şampiyonluk kazanmıştır. Son şampiyon, 2014'teki turnuvada şampiyon olan Almanya'dır. Günümüzde, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri sürmektedir.

Senin için hazırladığımız haberler