Görev belgesi nedir? e-Başvuru üzerinden görev belgesi nasıl alınır?

29.04.2021 - 15:09 | Son Güncellenme: 29.04.2021 - 15:21

İçişleri Bakanlığı, 81 ile "Görev Belgesi Düzenlenmesi" genelgesini gönderdi. Peki, görev belgesi nedir? Görev belgesi nasıl alınır? E-devlet...

Görev belgesi nedir? e-Başvuru üzerinden görev belgesi nasıl alınır?

İçişleri Bakanlığı, 81 ile 18 günlük sokağa çıkma kısıtlamasına dair yeni bir genelge daha gönderdi. Görev belgesi nedir, nasıl alınır? Buna göre, kısıtlamadan muaf tutulan bireylerin görev belgesi alma zorunluluğuna dikkat çekiliyor. Peki, görev belgesi nedir, ne işe yarar? Görev belgesi nasıl alınır? E-başvuru üzerinden hangi adımlar izlenerek görev belgesi çıkarılır? Görev belgesini kimler alabilir?

Görev belgesi nedir, ne işe yarar?

Görev belgesi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı e-Başvuru sistemi üzerinden alınan bir belgedir. Bu belgeyi sadece kısıtlamadan muaf tutulan bireyler alabilir. Bu nedenle, ilgili meslek kollarında çalıştıklarını ibraz etmekle yükümlüdürler. Kolluk kuvvetleri tarafından çevirilen veya sorgulanan bireyler, görev belgesi aracılığıyla kısıtlama dışında kalabilir.

 

Bakanlığın yayınladığı genelgede, sokağa çıkma kısıtlamasına tabi tutulmayan bireylerin görev belgesi alması şart koşuluyor. Görev belgesi, e-Başvuru sisteminden alınmaktadır. Peki, e-Başvuru sisteminden görev belgesi nasıl alınır? Kimler görev belgesini alabilir?

e-Başvuru üzerinden görev belgesi nasıl alınır?

e-Başvuru sisteminden görev belgesi almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz;

  • e-Devlet şifresi alın.
  • İnternet üzerinden e-Devlet'e girin.
  • Karşınıza çıkan arama butonuna "e-Başvuru" yazın.
  • e-Başvuru sistemine kaydolun.
  • Son olarak, görev belgesi talebinde bulunun.

Bu işlemleri tamamladıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından "görev belgesi" alıp alamayacağınıza ilişkin son karar verilecek.

Görev belgesini kimler alabilir?

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, görev belgesini alacak kimseler şu şekilde belirtildi;

29 Nisan 2021 Perşembe gününden itibaren muafiyetler kapsamında bulunan işyeri/fabrika/imalathane gibi yerlerde çalışan kişilerin, e-devlet platformunda yer alan İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden “görev belgesi” başvurusunda bulunacak. Görev belgesi başvurusunda bulunan kişilerin sosyal güvenlik numarasına göre halen çalışmakta olduğu işyeri sicil numarası belirlenecek ve iş yerinin faaliyet alanına göre muafiyet kapsamında kalıp kalmadığı kontrol edilecek.

Genelgeye göre tam kapanma dönemi içerisinde asgari personel ile hizmet sunacak kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet binalarında/yerlerinde görev yapacak kamu personeli için de yetkili yönetici tarafından bu durumu ortaya koyan Ek-2’de örneği verilen “Kamu Personeli Görev Bildirim Belgesi” düzenlenecek ve bu kapsamdaki kamu personeli, görevli olduğu zaman dilimi içerisinde ikameti ile iş yeri arasındaki güzergahla sınırlı olacak şekilde muafiyete tabi olacak.

 

Ayrıca seyahat izin başvuruları, önceden e-Devlet'te İçişleri Bakanlığınca sunulan hizmetlerden olan e-başvuru sisteminin içerisindeyken vatandaşların erişimlerini kolaylaştırmak üzere yapılan geliştirmeler ile birlikte e-Devlet İçişleri Bakanlığı Hizmetleri listesinden doğrudan erişim sağlanabilecek hale getirildi.

Cenaze sahibi vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçilmesi amacıyla “Cenaze İzin Hizmeti”, seyahat izni başvurusundan ayrı olarak doğrudan erişilebilir hale getirildi. Ayrıca cenaze izni için başvuru esnasında vatandaşların elektronik ortamda “Ölüm Belgesi” yüklemesi uygulamasından da vazgeçildi. Başvuru konusunun doğruluğu, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki sistem entegrasyonları ile teyit edilecek.

Senin için hazırladığımız haberler