"Mucize bitki"nin ismi dövüş sporlarıyla da anılacak

23.07.2017 - 11:48 | Son Güncellenme: 23.07.2017 - 11:48

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, çok amaçlı kullanılması dolayısıyla da "mucize bitki" olarak anılan safranın adı, "Uluslararası Altın Safran Türkiye Açık Kyokushin Şampiyonası" ile dünyaya duyurulacak. 

Budakaido Milli Takımlar Antrenörü Çetin Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şampiyonanın 4-6 Ağustos'ta yapılacağını söyledi.

Geçen yıl "Avrasya Şampiyonası" düzenlediklerini anımsatan Çakar, "Bu sene de Karabük'te böyle bir organizasyon yapabileceğimizi düşündük. 'Altın safran' ismi altında bu işin güzel olacağına inandık. Onayı aldıktan sonra da gerekli girişimlerde bulunduk, uluslararası davetiyelerimizi hazırladık. Yaklaşık 15-20 ülke müracaatta bulundu." diye konuştu.

Çakar, şampiyonanın, Türkiye Wushu Federasyonu bünyesinde "Budakaido Kyokushin Ful Kontak Karate" branşında olacağını söyledi.

Bu branşın wushu, kick boks gibi çok tanınır bir branş olmadığını ve bu seneki organizasyonun ikinci şampiyonaları olacağını aktaran Çakar, konuşmasını şöyle dürdürdü: 

"Güzel olacağını düşünüyorum. Milletvekillerimiz güzel yaklaşım içerisinde oldular. Gereken yerlerle iletişime geçtik. Uluslararası Altın Safran Türkiye Açık Kyokushin Şampiyonası olacak bu. Biz bunu inşallah geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz. Şu ana kadar komşu ülkelerimizin birçoğu müracaat etti. Romanya, Almanya, Hollanda, Kazakistan, Afganistan, Pakistan, Nijerya, Gana, Tunus, Cezayir talepte bulundu."

"Karabük'e çok büyük getirisi olacak"

Çakar, çeşitli kurum ve kuruluşların desteklediği organizasyonun başarılı geçeceğini düşündüğünü söyledi.

Şampiyonanın Karabük'e de çok büyük getirisi olacağını vurgulayan Çakar, "Elimizde safran gerçeği var. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan, dünyanın birçok yerinde iyi bilinen, turizm açısından rağbet gören ilçemiz Safranbolu. Bu yüzden ismini 'altın safran' koymayı düşündük, AK Parti Karabük Milletvekilimiz Mehmet Ali Şahin'in önerisiyle. Seneye biz Karabük'te bunun tekrarını yaparsak 40-50 ülkenin talep edeceğinden eminiz. Safranbolu ismini duyan birçok ülke talepte bulunuyor." şeklinde konuştu.

Çakar,  2006'da kurulan Türkiye Wushu Federasyonu bünyesine dahil olduklarını, geçen yıl da 120 sporcularının milli olduğunu ifade ederek, "Karabük'ten de milli takıma sporcularımız katıldı. Bir çocuğumuzun milli olması, hayatına büyük katkılar sağlıyor." dedi.

 "Vuruşlu" ve "vuruşsuz" olarak karate içerisinde birçok branş olduğunu dile getiren Çakar, "Biz vuruşlu karate yapıyoruz. Biraz sert bir spordur. Dünyada da çok büyük bir kitle var bu sporu yapan. Hollanda, Danimarka, Rusya, İran, Afganistan gibi ülkelerde popüler bir spor. Bizde de yaklaşık 45-50 yıldır var. Merhum Ferhat Özsert'in Türkiye'ye getirdiği bir branştır." diye konuştu. 

Senin için hazırladığımız haberler