Uslu gelen teklifi açıkladı!

01.03.2016 - 18:10 | Son Güncellenme: 01.03.2016 - 18:10

Fenerbahçe Genel Sekreter ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, FBTV’de yayınlanan ‘40 ’ isimli basketbol programına konuk oldu ve pek çok konuda önemli açıklamalar yaptı.

Fenerbahçe’nin mücadele ettiği 9 branşta da zirve mücadelesi verdiğini altını çizerek sözlerine başlayan Mahmut Uslu, “Şimdi tabii her branşta başa oynadığınız zaman galibiyetler geliyor. Sonra başka maçlarımız da var.  Futbol takımımızı, Beşiktaş karşısında aldığımız galibiyetten dolayı kutladık, şimdi hemen önümüzdeki maçın hazırlığı başlayacak. Maç fazlasıyla birinciyiz. Bu şekilde de devam edecek. Taraftarımız desteklemeye devam etsin. Türkiye’de bütün Fenerbahçeliler, takımlarımız her branşta başa oynayınca seviniyor ve Fenerbahçe sevgisi çoğalıyor. Voleybolda da basketbolda da Masa tenisinde de durum böyle. Yani 9 branşta başa oynuyoruz. Basketbolu burada ayırmak istiyorum. Bu hafta Bayan Basketbol Türkiye Kupası var. Cumhurbaşkanlığı Kupası alındı. Euroleague de zirvede yer alıyoruz. Mevcut olan bütçeyi kısmaya rağmen başarılıyız. Başkana, Yönetim Kurulu arkadaşlarımıza ve sponsorlara teşekkürler. Erkek basketbol takımımız da önemli bir başarı elde etti o da Final Four. Böyle bir başarı var ve kolay da değil. Kalıcı olmak için mücadele ediyoruz. Ben basketbolu seven biriyim. Basketbola ömrümü adadım.  Basketbol takımımızın  sponsoru yok ama bütün operasyonu devraldık. Şu anda gözüküyor ki Final Four’un en büyük adayıyız ama kolay değil. Öbür gruptaki maçlar da zor. Euroleague’de hedeflerimiz devam ediyor" dedi.

“Fenerbahçe sayesinde basketbola ilgi arttı”

Son dönemde Fenerbahçe sayesinde basketbolda da tutkulu taraftar profilinin ortaya çıktığına değinen Uslu, “Biz antrenörlük, federasyonda yöneticilik yaparken basketbol ve futbol arasındaki fark azdı. Hemen hemen ilgi aynıydı. Ancak son 30-40 yılda dünya değişti. Futbol çok ön plana çıktı. Fenerbahçe sayesinde basketbola ilgi arttı. Önümüzdeki yıllarda sponsorlarla ve taraftarımızın desteğiyle de bu ilgi daha çok artacaktır. 12 bin kişilik salon düşünün ve bunun 7 bini kombine olarak satıldı. Arzumuz 12 bin kombine satılmasıdır. Önümüzdeki seneler böyle olacağına eminim. Şunu da belirtmek isterim, önemli bir gelişme oldu; o da taraftarımız nasıl ki futbol takımına ve onun sahadaki performansına etki ediyorsa ve bir etkileşim içindeyse aynı şekilde bu baskıcı taraftarın da basketbolda kendini gösterdiği bir gerçektir. Basketbolda bunu sağlamış durumdayız. Yunanistan’ın Olympiakos ya da Sırbistan’daki gibi taraftarların basketboldaki tutkularına yakın bir yerdeyiz.  Aynı şekilde Zeljko Obradovic ve idari teknik ekip ile harika bir noktadayız” dedi.

“Kadınlar Euroleague’de Final Four’un İstanbul’da Yapılması İçin Müracaat Edeceğiz”

Avrupa mücadelesi veren Kadın Basketbol Takımının da Final Four’â kalması halinde ev sahipliğini üstlenme konusunda müracaat edeceklerini belirten Mahmut Uslu, “Erkek basketbolda olduğu gibi Kadın basketbola da ilgi gösterilmeli. Kadınlarda da Final-Four yaklaşıyor. Aynı şekilde Final Four’a kaldığımız taktirde finalin İstanbul’da Fenerbahçe Ülker Sports Arena’da yapılması için müracaat edeceğiz. Büyük salonda oynanmasını istiyoruz. Hem erkek hem de bayan basketbol takımımız Final Four yolunda ilerliyor ve çok çalışıyorlar. Gerek idari heyet gerekse de Yönetim Kurulu arkadaşlarımız yılmadan çalışıyor” şeklinde konuştu.

“Artık bıçak kemiğe dayandı”

Amatör sporlara yapılan yatırımların devlet desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizen Mahmut Uslu, “Tabii başta Sayın Aziz Yıldırım olmak üzere amatör branşlara destek veren en önemli isim. Belki biraz abartacağım ama görüyoruz ki Aziz Yıldırım’ın çok büyük katkıları oldu amatör branşlara. Onun sayesinde de devam ediyor. Daha evvelden devlet yardımı olmadığı için Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş başkanları anlaşırdı.…  O sebeple TRT’den fon çıktı. O zamanki bütçelerle şimdiki bütçeler mukayese edilemez. Aziz Yıldırım’ın başkanlığında olan bu yatırımlar devam etti ama artık bıçak kemiğe dayandı. Biz, 100 milyon  TL vergi veriyoruz. En azından burada böyle bir potansiyel ver. Biz amatörlere yatırım yapıyoruz ve vergi vermeyelim istiyoruz. Biz hep bunu söyledik. Türkiye geneline bakıldığında önemli bir şey de değil. Sayın Bakan, bu konuya ilişkin bizden görüşler aldı. Bir tasarı hazırlandı ama 6 aydır öyle duruyor. Vergi konusunu çözmeleri gerekiyor. Genel olarak verdiğimiz vergileri almayın diyoruz. Maliye Bakanlığı da bu çalışmaları onayladı. Örneğin,  ben Jan Vesely gibi oyuncuları ya da Obradovic gibi bir antrenörü nasıl alacağım. Jan Vesely için NBA’den 28 milyon TL'lik teklif geldi. Siz rekabet istiyorsanız basketbolda,  o zaman bir kaynak gerekiyor. Tabii bu diğer kulüpler için de geçerli. Vergiyi indirin ve böyle olursa her kulüp bir branşta başa oynar. Bakıyorsunuz Olimpiyatlara kamu kuruluşlarının desteğini alan ya da belediyelerden kurulu takımlar dışında bir tek Fenerbahçe’den oyuncu gidiyor. Peki, bunu nasıl finansa edeceğiz. Bir oyuncunun yetişmesi için harcanan para 1 milyon lira. Bizde 2500 tane lisanslı sporcu var.  10 bine yakın spor okullarında çocuklarımız var ve bunlardan potansiyeli olan sporcular var. Hepsini dahil edin 40-50 bin kişiye ulaşıyoruz. Bunların arasından biz oyuncu seçiyoruz. Bakın, devlet kamp yapıyor ama 500 kişiyle, biz ise 40 bin kişiyle yapıyoruz. Şu anda Milli takıma tüm seviyelerde 50 kadın 20 de erkek basketbolcu veriyoruz. Bunlar bizim kolejimizde burslu okuyor. Devlete bunu anlatıyoruz. Bunu halletmezse kapatırız” şeklinde bir açıklamada bulundu.

“Real Madrid’in Sadece Erkek Basketbolu Var, Barcelona Bize Benziyor”

“Bugün rekabet ettiğimiz kulüplere bakın!. Örneğin,  Real Madrid, sadece erkek basketbol takımı var. Bunlar arasında sadece Barcelona bizim gibi. Biz bu yükü kaldırmaya mecbur değiliz. Bütçeyi kısmayla olmaz, kapatacağız. Tamamen amatörlüğe döneceğiz. Gelişim ligine takım soktuk. 4-5 tane potansiyeli olan oyuncu var. Biz orada oyuncu yetiştirmeye çalışıyoruz. Biz o takımı alırız ve gelir ne kadarsa onu yapmaya çalışırız ve taraftar da bizim yapacağımız her şeyin arkasında durup, bizim anlar. Artık futboldan para alamıyoruz, çünkü halka açık şirketiz. Bakın borç konusunda sonunda 20 milyon dolar civarında ekstra var.”

“Biz, hakkımızın verilmesini istiyoruz”

Sözlerini; Federasyondan elde edilen gelirlere ve hakemlerin tutumuna değinerek sürdüren  Mahmut Uslu, “Bakın basketbol ile ilgili,  kabaca söylüyorum; bizim üzerimizden 1 buçuk milyon lira para kazanılıyor. Bunlarda televizyon yayın hakkı, isim hakkı vb. gibi şeyler de var. Federasyon Başkanı da anlatacak şeffaf olarak. 1 milyon lira bizden para kesiyorlar. Bize de 450 bin lira kalıyor. Euroleague’de Final Four oynayan  erkek basketbol takımımıza federasyondan gelen para 450 bin lira. Bugün basketbola emek veren köklü kulüpler var, Pınar Karşıyaka, Anadolu Efes gibi bunların da hakları var. Bizim kendi dönemimizde antrenörlük yaparken ya da federasyonda idarecilik yaparken de tamamen şimdikinin tersi bir sistem vardı. Bakın lisans parası adı altında bizlerden para alınıyor. Niye veriyorum ben bu parayı. Benim gelirim yok ki.. Artık sıkıldık, hakkımızın verilmesini istiyoruz. Bunları bizim değil federasyon yetkililerinin söylemesi gerekir. Bakın bizler bugün buradayız ama yarın başka arkadaşlar gelecek. Yarın Aziz Yıldırım da olmaz ama bir başkası Aziz Yıldırım kadar emek vermez. Gece gündüz çalışmaz. Herkesi uyarıyorum. Basketbol önemliyse federasyon da böyle bakmalı. Hakemlerle ilgili ise yeni hakem yetişmiyor. Hakemlerin de iyi yetişmesi lazım. Hakem kötü yönetiyor dediğimiz zaman art niyet olduğu için değil, hakemlerimiz de aslan gibi, dürüst insanlar ama kapasiteleri belli. Kafalarında soru işaretleri var. Futbolda da böyle. Kafalarının arkalarında bir şey var. Kötü niyetli oldukları için demiyoruz. Alttan hakem yetişmesi lazım ki var olanlar zorlansın. Başkan her zaman diyor gençlere şans verin diye. Kadın basketbolda son iki maçımız hariç daha evvelki maçlarda inanılmaz hatalar vardı. Bu hakemlerin yukarıya çıkması lazım ama daha dikkatli yapılmalı. Maddi olarak hakemlerimizin aldıkları düşükse eğer bunlar arttırılmalı. Hakemlere gerekirse daha çok para versinler. Biz daha evvel faydalı olduysak, bizim dönemimizde daha iyi imkânlar verdik. Hakemler basketbol için çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’yi ve Türk sporunu tanıtıyoruz”

Türkiye Kupası’nı kazanan Erkek Basketbol Takımının kupa merasimini yayınlamayan yayıncı kuruluş hakkındaki görüşlerini de dile getiren Mahmut Uslu, “Kupa merasiminin verilmemesine çok üzüldük. Maçı seyrederken kupa merasimi seyretmek istedik ama kesintiler oldu. Bu konudan dolayı da fazla tepkili konuşmam gerekirdi ama TRT Genel Müdürü Şenol bey aradılar ve bu konuda bir dahli olmadığını söylediler. Diğer taraftan futboldaki lig maçımıza bakın, Bursa’da seyircimiz alınmadı. Oysa aynı kentteki basketbol maçında çok sayıda seyircimiz vardı.  Böyle bir şey yok. İnsanları tahrik ediyorlar. Yanlış işler. O arada bir talimatla ilgili genel müdürün haberini olmadığı söyleniyor. Çok da konuşmak istemiyorum. Biz FBTV olarak kadınlar basketbol ligine taliptik. Kadın basketboluna katkısı olduğu için bütün Türkiye’nin seyretmesini istedik. Artık FBTV her yerde var. Ancak belli bir para karşılığında TRT yayın haklarını aldı. Dolayısıyla maçı veriyorlarsa kupa töreni de verilecek. Bunlara özen göstermeleri gerekir. Seyirci tepki gösterdi, yayını keselim diye bir şey olamaz. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Federasyonun yönetmeliği var.  Kulüplerin de görüşü var ya da yok. Ancak artık genel kurulda şeffaflıkla ilgili konuşacağız. Başıboş bırakamayız. Özhan Canaydın, Süleyman Seba veya Serdar Bilgili dönemlerinde 3 kulüp de bir aradaydık ancak özellikle de 3 Temmuz süreci sonrasında o zamanki yönetimlerin yanlış yönetim anlayışlarıyla çıkarlarımız bir olması gerekirken, kopmalar oldu. Mağduruz ve görüyoruz. Başkanımız ve  bazı Beşiktaşlılar hapse girdi ve ondan sonraki süreçte neler olduğunu gördük. Biz dimdik ayaktayız. Taraftar, yönetim… herkes ayaktayız. Biz bu evreleri geçirdik ve hala futbolda biz zirveye oynuyoruz. Ben bir dönem ara verdim yöneticiliğe. Aziz Başkan ile yaklaşık 15 yıldır birlikteyiz. Bu senelerde de hep ya 1.olduk ya da 2.olduk. Bu sadece futbol için geçerli  değil basketbol, voleybol, masa tenisi, atletizmde de aynı.. Yani 9 branşın hepsi için bu durum geçerli. 3 Temmuz geçti ama bakın biz bugün Final Four’u konuşuyoruz. Bunlar hep emek, para, pul. Devletin bunlara destek olması gerekiyor. Biz Türkiye’yi tanıtıyoruz. Her yerde Türk sporunu tanıtıyoruz. Atletlerimiz, yüzücülerimiz rekorlar kırıyor. Benim görüşüm devletin mutlaka el atmasıdır.” diye konuştu.

“Her zaman taraftarımızın desteğine ihtiyacımız var”

Son olarak taraftara mesajlar veren Uslu, “Taraftarımız şimdiye kadar her fırsatta bizi destekledi. Bundan sonra da devam etmeli. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Özellikle kadın basketbolun seyircisi az ve çoğalması gerekiyor. Takımımızdaki yabancılar da hakikaten önemli işler yapıyorlar. Final Four’lar oynamayı hak ediyoruz. Erkek Takımımız da Zeljko Obradovic yönetiminde ve aynı şekilde idari heyette Maurizio Gherardini ve Ömer Onan ile harika işler yapılıyor. Bu anlamda işler iyi gidiyor. Kadın basketbolunda büyük başarılar elde ediyoruz. Seyircinin daha fazla destek vermesi lazım. Küçük salonda oynuyoruz ama bazı maçlarımıza 400 -500 kişi geliyor. Bu sayının daha fazla olması gerekiyor. Basketbolu seven, anlayan ve katkıda bulunacak taraftar lazım. Nasıl ki erkek basketbol maçında yoğunluk varsa aynı şekilde olmalı. Salonumuzun da yeri harika. Hem Aziz Yıldırım hem de Murat Ülker’e bu vesileyle teşekkürler. Daha önce ben de 2 salon yaptırdım. Biri Efes Pilsen’e diğeri de devleteydi.  Basketbola yatırım yapıyoruz. Ayrıca FB TV olarak da basketbol programlarını iyi yapıyorsunuz. Bir gün voleybolda ile ilgili de konuşacağım. Öte yandan taraftarlarımız çok merak ediyor, Jan Vesely’i de takımda tutacağız bunu da buradan belirtmek isterim” diyerek sözlerini noktaladı.

Senin için hazırladığımız haberler