Rosetti'den "Var" sözleri!

16.02.2017 - 07:24 | Son Güncellenme: 16.02.2017 - 07:24

Çarpıcı örneklerle anlattı!

AJANSSPOR- Merkez Hakem Kurulu Danışmanı Roberto Rosetti, Var sistemi (video yardımcı hakem" ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Hangi durumlarda devreye girecek?
Aynı zamanda İtalya'daki Var projesinin de başında olan Rosetti, La Gazzetta dello Sport'a verdiği röportajda teknolojinin hakemlere yardım etmesi gerektiğini savunurken, "Yaptığımız denemelerle birlikte iyi bir düzen kuracağımıza inanıyorum. Var sistemi hakemlerin yerini almayacak. IFAB protokollerine göre sadece maçın gidişatına etki edecek durumlarda bu sistem devreye girecek" ifadelerini kullandı. 

Buna örnek olakarak goller, penaltılar, kartları gösteren Rosetti, "Geri kalan her şey devre dışı olacak. Sistem tıpkı "Şahin gözünde" olduğu gibi yetenekli bir operatör ve eski bir hakemle çalışacak. Hocalar ya da oyuncular sistemin devreye girmesi için teklifte bulunamayacak"dedi.

Sistem nasıl çalışacak?
İtalyan hakem sistemin nasıl çalışacağını ise şu sözlerle anlattı: "İki hakem maçı izleyecek. Üstte maçın canlı görüntüleri yer alırken altta ise 3 saniye geriden gelen görüntüler olacak. Şüpheli bir durum olduğu anda Var devreye girecek ve pozisyonun tekrarı izlenecek. Eğer halen karar verilemediyse pozisyon 4 farklı açıdan bir daha izlenecek. Eğer verilen son karar saha içindeki hakemden farklıysa orta hakeme uyarı gidecek. Eğer ortada şüpheli bir durum varsa oyunu durdurmak en iyisi."

2010'la ilgili ilginç bir anı!
"2010 Dünya Kupası'nda Arjantin - Meksika maçında Tevez'in ofsaytını göremedik ve o maçtan sonra eve gönderildik. O hata olmasaydı büyük ihtimal finali yönetecektim."

Copa America'dan çarpıcı bir örnek!
"İtalya'da testlerin yapılmaya başlanmasından bu yana 31 maçta 235 şüpheli aksiyon belirlendi. Kesin karara varabilmek için ortalama 27.2 saniye gerekti. Çok çok az. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse 2016'daki Copa America Peru-Brezilya maçında elle oynanan bir top oyun 4 dakika durdu ve sonunda da yanlış karar verildi. Yavaş çekimle birlikte hata payı çok aza inecek."

Senin için hazırladığımız haberler