Fatih Terim'e Verilen Cezanın Aynısı Jorge Jesus'a Verilemez,Talimat Değişti

İsa Kethüda
23.03.2023 - 15:10 | Son Güncellenme: 23.03.2023 - 15:20

Sevilla maçı sonrası açıklamaları nedeniyle disipline verilen Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus'a ceza konusu tartışma yarattı. Akla Fatih Terim cezası geldi. İşte senaryolar.

Fatih Terim'e Verilen Cezanın Aynısı Jorge Jesus'a Verilemez,Talimat Değişti

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus’un UEFA Avrupa Ligi son 16 turundaki Sevilla rövanşı sonrası açıklamaları nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na (PFDK) sevk edilmesi tartışma yarattı. Jesus, Corendon Alanyaspor maçında gördüğü kırmızı kart nedeniyle de sevk aldı ama asıl konu Sevilla maçı sonrası açıklamaları nedeniyle ceza verilip verilmeyeceği.

Jorge Jesus'a Sevilla cezası gelir mi?

Gazeteci Emrah Kayalıoğlu, "golvarmi.com" internet sitesinde bugün yazdığı yazıda TFF’nin 2 Mart günü Futbol Disiplin Talimatı'nın "İnfazın Özel Hükümleri" başlığını taşıyan 92. maddesini değiştirdiğini (Ajansspor da 'Alanyaspor’a özel talimat değişikliği' haberiyle konuyu manşete taşımıştı) ve 3 maça kadar verilen cezaların kendi kategorisinde uygulanacağı kararı aldığını hatırlattı. Kayalıoğlu, bu durumda Jesus'a 4 maçın altında verilecek bir cezanın UEFA organizasyonu dışındaki bir kategoride; yani Süper Lig veya Türkiye Kupası maçlarında mantıken infaz edilemeyeceğini kaydetti.  

Avrupa'dan ötürü de ceza verilebilir

TFF'nin Futbol Disiplin Talimatı’nın 3. Maddesi, Türkiye veya Avrupa ayrımı yapmaksızın futbolcu, teknik direktör veya yöneticilere ceza verilmesine olanak veriyor. Talimatın 'Kapsam' bölümünde "Futbolla ilgili tüm hususlar" cümlesiyle bir Avrupa maçını içine alacak şekilde ceza verilebileceği hükme bağlanıyor.  
Madde aynen şu şekilde.

İlgini Çekebilir
Fenerbahçe-Beşiktaş maçının tarihi belli oldu!
Habere Git

MADDE 3 – KAPSAM 

  • (1) Bu talimat, TFF tarafından düzenlenen veya TFF’nin yetki alanına giren tüm müsabakalar ve futbolla ilgili tüm hususlarda uygulanır.
  • (2) Aşağıda sayılan kişiler bu talimat hükümlerine tabidirler:
  • (a) Kulüpler, başkanları, onursal başkanları, yöneticileri ve çalışanları,
  • (b) Müsabaka görevlileri,
  • (c) Amatör ve profesyonel futbolcular,
  • (ç) Teknik adamlar,
  • (d) Müsabaka organizatörleri ve futbol menajerleri,
  • (e) Taraftarlar, 
  • (f) Bir müsabaka veya etkinlik kapsamında görevlendirilmiş kişiler, 
  • (g) Futbolda görevli diğer kişiler.

Terim ceza aldı çünkü sınır yoktu

Bu talimata göre Jorge Jesus'un Sevilla maçı sonrası disipline sevk edilmesinde bir aykırılık söz konusu değil. İlk örnek de Jesus değil. 2018 yılında Galatasaray’ın Schalke 04 ile oynadığı Şampiyonlar Ligi maçı öncesinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Fatih Terim’e de bu maddeye dayanılarak disiplin sevki yapılmıştı. Terim'e 3 maç ceza vermiş ve infaz edilmişti. Ancak o dönemde Futbol Disiplin Talimatı'nın 92. maddesinde bir değişiklik yapılmamıştı. TFF, 2 Mart 2023'te talimatta değişikliğe giderek, bir sınırlama getirdi. 

Talimat 4 maç ve üstü sınır getirdi

Talimatta yapılan değişiklik sonrası 92. Madde'nin yeni haline de bakalım:

MADDE 92 – İNFAZIN ÖZEL HÜKÜMLERİ

(1) Disiplin Kurulları tarafından verilen 4 müsabakaya kadar müsabakadan men cezaları, ilgili resmi müsabaka kategorisi dikkate alınarak kendi kategorisinde infaz edilir. Bu kapsamda, lig ve kupa müsabakaları infaz hesabında ayrı kategori sayılır. Çift sarı kart nedeniyle ihraçlar ve sarı kart uygulamaları da dahil olmak üzere, Türkiye Kupası ve Süper Kupa müsabakaları infaz hesabında aynı kategori sayılır. Disiplin Kurulları tarafından 4 ve üzeri müsabakadan men ile cezalandırılan profesyonel futbolcuların cezası, kategori ayrımı yapılmadan müteakip resmi müsabakalarda infaz edilir."

İlgini Çekebilir
Altay Bayındır'ın sözleşmesindeki özel madde ortaya çıktı!
Habere Git

Alanyalı Feddal ceza çekmedi

Bu değişikliğe göre Sevilla maçı sonrası açıklamalarından ötürü ancak 4 maç ve üzerinde bir ceza alırsa Jesus, bunu Türkiye'deki maçlarda çekecek. 4 maç altında olursa lig veya kupada bu cezayı çekmesi mümkün değil. Nitekim talimat değişikliği sonrası Corendon Alanyaspor'un Faslı oyuncu Zouhair Feddal, İspanya'da aldığı üç maçlık cezaya rağmen Süper Lig'de maça çıkabildi.

Jesus'un sevk edildiği 36. madde

Jesus, Sevilla maçı sonrası yaptığı açıklamalardan ötürü talimatın 36. Maddesi'nde belirtilen 'sportmenliğe aykırı hareket' nedeniyle disipline sevk edildi.
1 ila 3 maç arasında ceza öngören talimatın ilgili 1. fıkrası şöyle:

MADDE 36 – SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET

(1) Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TFF’nin saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren eylemlerde bulunan veya basın ve yayın organları ya da sosyal medya aracılığıyla sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden veya taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek mahiyette sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı açıklama ya da beyanlarda bulunan;..."

Jesus'un sevk maddesinin üst sınırı 3 maç

Maddenin 1. fıkrasının c bendiyse verilen cezayı tarif ediyor: 

"Görevlilere ve diğer kişilere, 1 ila 3 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 15 ila 30 gün arasında hak mahrumiyeti cezası, .."

İlgini Çekebilir
Ünlü menajer resmen açıkladı! ''Zaniolo için en yüksek teklifi Fenerbahçe yaptı''
Habere Git

Görüldüğü üzere en üst sınırdan ceza verilse bile Jorge Jesus'un 3 maçtan fazla ceza alması mümkün değil. Diğer yandan talimatın 2. fıkrası 1. maddedeki ihlalden ötürü sadece para cezası verilebileceğini de şu şekilde hükme bağlıyor: 

"Disiplin Kurulu gerekli gördüğü takdirde bu maddenin 1. fıkrasında belirlenen ihlaller nedeniyle sadece 35. maddenin 4. fıkrasında belirtilen para cezasına hükmedebilir." Söz konusu para cezası ise 26.000 lira ile 130.000 lira arasında bir tutar.

İlgini Çekebilir
Büyükekşi'den Lale Orta kararı!
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler